Вкуси България със SlowTours.bg

Хората в Смолянско са без дърва за зимата, дърводобивът е спрян заради чумата

0

Жителите на десетки села и махали в Смолянска област са без дърва за огрев през зимата, тъй като част от мерките срещу Африканската чума по свинете забраняват дърводобива в родопските гори. Най-голям е проблемът в районите на Доспат и Девин, където вече има открити огнища на чумата, без дърва са и хората в общините Борино и Чепеларе.

Проблемът с дървата за огрев в община Чепеларе е много сериозен, посочи зам.-кметицата на Смолян инж. Мариана Цекова. Хората в община Борино подготвят протести, съобщи на заседанието на областната епизоотична комисия Басри Данаджиев, главен специалист в общинската администрация на Борино. Той допълни, че положението се влошава, защото общината граничи със землището на с. Змеица, където е обявеното огнище на АЧС, и попада в зоната на ограничения, които са в сила от 12 август до 12 октомври.

Родопчани купуват дърва за огрев през август и септември, забраната за дърводобив е до 12 октомври

“През август и септември хората се снабдяват с дърва за огрев, а през октомври вече е невъзможно, трудно се влиза на терена”, обясни Данаджиев. Единият вариант за решаване на проблема е доставката на дърва, отсечени и складирани преди забраната, или хората да си поръчат дърва от съседни общини.

Традиционно населението на Смолянска област си набавя дърва за огрев през август и септември, а междувременно бе наложена забрана за дърводобив. Проблемът е сериозен и постоянно получаваме обаждания за натрупващото се напрежение, каза зам.-директорът на Южно-Централно държавно предприятие – Смолян инж. Елин Лилов. Той увери, че от съседни общини без наложени ограничения може да се доставят дърва на хората, но пък така цената им ще е по-висока заради по-големите транспортни разходи. Проблем се оказва и това, че няма достатъчно “транспортни средства, които да отговарят на изискванията за превозване на дърва”.

Фирмите за дърводобив в Родопите са пред фалит, секторът може да изчезне

“Спира се дейността на основния за региона дърводобивен сектор и той ще бъде доведен до фалит. Нека се разреши не само извозване на добития дървен материал, но и хората, които имат сключени договори за добив, да продължат да ги реализират при спазване на мерките за биосигурност”, предложи председателят на Българския ветеринарен съюз в област Смолян д-р Димитър Пампоров.

Той се аргументира с това, че на територията на областта няма регистриран промишлен животновъден обект за свине, че всички свине в личните стопанства вече са заклани и по този начин е прекратена връзката между дивите и домашните прасета в Смолянска област. Възможно е да възникнат и бъдещи огнища на Африканска чума по свинете, нека се помисли предварително за дърводобивните фирми, за да не фалират и да не се наложи да закрием цял един сектор в Родопите, призова д-р Пампоров.

Петър Канев, картофи, Момчиловци

Хората в Родопите все още не са прибрали реколтата от картофи

За проблема с дървата за огрев се говори от две седмици, но ефективно решение все още не е намерено. На предишното заседание на епизоотичната комисия бе решено да се извозва предварително добитата и складирана дървесина от инфектираните зони, но не бе уточнен видът дървесина, не бяха диференцирани дървата за огрев от строителната дървесина. Въпреки това членовете на епизоотичната комисия отново предложиха вече отсечените дърва да се извозят по график при спазване на мерките за биосигурност.

Проблем има и с прибирането на реколтата от картофи от нивите

Проблем има и с прибирането на реколтата от родопски картофи. Ваденето и транспортирането им също ще се разреши при спазване условията на биосигурност, увери областният управител на Смолян Недялко Славов. Не бе обсъдено обаче какво предвиждат мерките за биосигурност при транспортирането на дървесина и при ваденето и извозването на картофи и дали земеделските стопани в Смолянско са запознати с тях.

Кой и как ще контролира всичко това, за да не настане анархия, попита по време на заседанието д-р Димитър Пампоров. Директорът на Областната дирекция по храните в Смолян д-р Сава Бозуков увери, че такъв ангажимент имат собствениците на горските стопанства, а контролът щял да се упражнява от Регионалната дирекция по горите.

Споделете.

Коментирайте

Close