Вкуси България със SlowTours.bg

Африканската чума застигна и пасищни свине в община Смядово

0

Епидемията от Африканска чума по свинете застигна и пасищни свине в община Смядово. Потвърдена е положителна проба в регистрирано стадо, след като заради висока смъртност стопаните му са потърсили специалистите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

При направената аутопсия местните ветеринарни лекари са потвърдили, че има характерна клинична картина на Африканска чума по свинете, а далакът на мъртвите животни бил силно увеличен. Вероятно пасищните прасета от стадото в Смядово са се заразили от диви свине в смядовските гори. Информацията за заразеното стадо в област Шумен все още не е оповестена на сайта на БАБХ, където най-актуалните данни за разпространението на болестта са ооще от началото на юли.

В община Смядово традиционно се отглежда и най-ценната българска порода черни прасета – Източнобалканската свиня. Тя е уникална за страната ни и е една от най-старите в Европа. Оформена е преди около 2500 г. под влиянието на естествения отбор. Източнобалканската свиня по традиция се отглежда пасищно в широколистните гори в Източна Стара планина и Странджа, които са богати на жълъди, билки, гъби, трюфели и горски плодове. Месото им традиционно е с различен вкус от това на индустриално отглежданите и на дивите свине. Има мраморна структура и е богато на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини.

Породата е била най-широко разпространена до 60-години на XX в., когато е достигала 65% от общия брой свине в типичните си ареали на отглеждане. След преструктурирането на свиневъдството и индустриализацията на производството броят на прасетата от тази порода намалява драстично. Породата е застрашена от изчезване и у нас се развъждат едва около 3000 животни. 500 от тях се гледат пасищно в община Смядово.

Ако попаднат в 3-километровата зона около огнище на болестта, освен домашните и пасищните свине, и всички стада с Източнобалканска свиня на териториите на областите Шумен, Варна и Бургас ще бъдат избити. Ако държавата продължи да не взима абсолютно никакви ефективни мерки за опазване на стадата като част от националния генофонд, древната порода Източнобалканска свиня ще бъде изгубена завинаги.

Споделете.

Коментирайте

Close