Инвеститори от Саудитска Арабия ще строят мандра в Хасковско

0

Мандра за 30 милиона евро ще строят в Хасковска област инвеститорите от Саудитска Арабия „Голдън Агри фуудс“. Българскиат партньор ще бъде Българска млечна компания (БМК), уточниха от областната администрация в Хасково.

Днес чуждите инвеститори представиха пред министъра на земеделието и храните Десислава Танева намеренията си да изградят кравеферма с 5000 крави с млекопреработвателно предприятие към нея. Инвестицията е на стойност 30 млн. евро, като преките чуждестранни средства са 10 милиона евро. Проектът ще бъде изграден на площ от 270 хектара, на 13 км от град Хасково, в близост до основни пътни артерии.

Инвеститорите увериха министър Танева, че ще бъде изградена и система за управление на 300 000 тона животински отпадъци, с които ще се наторяват и земеделските земи в близост до мандрата. Предработвателното предприятие ще поддържа капацитет от 400 тона мляко на ден.

Министър Танева заяви, че животновъдството е приоритетен сектор за правителството и че страната ни има традиции в говедовъдството, като българските фермери използват в своите ферми разплодни животни, с доказани генетични качества. Разполагаме и с добра инфраструктура и логистика, компетентни специалисти в областта на храненето, отглеждането, развъждането и здравеопазването на животните, изтъкна тя. Депутатът Делян Добрев и областният управител на Хасково Станислав Дечев информираха, че местната власт оказва подкрепа на инвеститорите и заявиха, че подобно капиталовложение е изключително важно за развитието на региона.

Споделете.

Коментирайте

Close