Pictor

Избиват овце в Румъния заради непознатата болест “Скрейпи”

0

Смъртоносна и непозната досега на Балканите болест по овцете покосява животните в съседна Румъния. Заболяването се нарича “Скрейпи” или “Болест на лудата овца” и засечено в пет селища в окръг Сибиу в Централна Румъния, съобщава Вести БГ, като се позовава на румънското издание Зиаре. 600 овце ще бъдат умъртвени, за да се спре разпространението на заразата.

Две хиляди овце от ферма в окръг Муреш (Северна Румъния) са засегнати от болестта, като в окръга е открито още едно огнище. Специалистите посочват, че няма лечение за болестта „Скрейпи“ и в крайна сметка болните животни умират. Единственото решение е евтаназия на овцете, за да се ограничи периметърът на заболяването.

Болестта „Скрейпи“ не се предава на хората, но заразеното месо не трябва да се консумира, препоръчва Виорел Херман, професор във Ветеринарния факултет на Университета в Тимишоара. Според закона овчарите са длъжни незабавно да уведомят ветеринарния лекар, когато забележат, че овцете имат симптоми на заболяването, иначе ще бъдат глобявани.

Овчарят Думитру Дънку казва пред румънските медии, че ще трябва да отведе 180 млади овце за умъртвяване в кланица в окръг Хунедоара. Ветеринарните лекари са му казали, че трябва да евтанизира животните, след като част от тях са се разболели. Друг овчар – Йоан Боариу, който е загубил вече 92 животни заради болестта, заявява пред телевизия ProTV, че от 30 години не се е случвало да остане без стадо. Животновъдите, които умъртвяват овцете си, получават от кланиците 3-4 леи, а от държавата – по 250 леи (105 лв.) компенсация за всяко животно.

Умъртвяването на болните овце е единственото решение за справяне с опасното заболяване, посочва земеделският министър на Румъния Петре Дея. На репортерски въпрос няма ли друга алтернатива, при положение, че в Румъния бяха умъртвени стотици хиляди прасета заради Африканската чума по свинете, министър Дея призовава медиите да не бъдат толкова негативно настроени.

 

 

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close