Вкуси България със SlowTours.bg

Избиват още Източнобалкански свине в Шуменско заради Африканската чума

0

Още едно стадо от изчезващата българска порода Източнобалканска свиня ще бъде избито заради открито ново огнище на заразата от Африканска чума по свинете.  Болестта е потвърдена по животните на Кульо Кулев от село Веселиново – свиневъд, който отглежда рядката порода близо 60 години.

Със заповед на БАБХ прасетата му ще бъдат избити, ще бъдат умъртвени и свинете в задните дворове на хората в трикилометровата предпазна зона, в която влиза смядовското село Веселиново. Определена е 10 км наблюдавана зона около огнището, в която са Смядово и селата Бял бряг, Александрово, Риш, както и варненските селища Медовец и Поляците в община Дългопол.

Кульо Кулев, Източнобалканска свиня

Кульо Кулев от дете се занимава с Източнобалканска свиня, но сега животните му ще бъдат избити

С поредното огнище на Африканска чума по свинете, което засяга източнобалкански свине, оцелелите животните от древната порода у нас са едва 650.  „Ситуацията е крайно критична. Остават само 6 стада под селекционен контрол. Унищожена е над 60% от популацията на Източнобалканска свиня. В началото на февруари беше констатиран случай на АЧС при две стада в област Варна, която досега беше незасегната. Предишните огнища са в Бургаска област, а след това и Шуменска. Породата, която е на 2500 години, е на път да изчезне“, коментира Радостина Донева, председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня (АРСИС) – Шумен.

Радостина Донева

Радостина Донева, председател на АРСИС-Шумен

Поредното стадо, което ще бъде избито, е на един от най-старите стопани на рядката порода. 73-годишният Кульо Кулев се занимва с черните прасета, откакто се помни. „Всички в семейството сме потомствени селяни, свинари. Дядо ми Кульо, на когото съм кръстен, е бил първият. Чичовците ми също са били свинари. През целия си съзнателен живот не помня с нещо друго да съм се занимавал“, казва той.

Развъждането на черните прасета от породата Източнобалканска свиня повече от век е било основният поминък на село Веселиново. Климатичните и географски особености на региона са благоприятни – полупланински район с широколистни гори, умерено-континентален климат, две реки – Брестова и Кръщеница, част от водосборния басейн на Голяма Камчия.

С индустриализацията в България след средата на XX в. примитивните породи са изместени от нови, специално селектирани за по-висок рандеман на месото. Целта е чрез индустриалното им отглеждане в свинекомплексите да се изхранва бързо и евтино новото градско население.

Източнобалканска свиня Кульо Кулев

Стадото черни прасета на Кульо Кулев ще бъде евтаназирано

Другите аборигенни породи изчезват напълно, но Източнобалканската свиня остава, като общото поголовие към днешна дата у нас е под 10 000. Затова тя е включена в официалния български Списък на застрашените от изчезване редки породи, като държавата е определила 12 общини, в които черните прасета могат да се отглеждат пасищно. Заради Африканската чума по свинете само за две години източнобалканските свине намаляха близо 20 пъти. Две от определените нуклеусни стада, които трябваше да послужат за стокови животни и разплод след отшумяване на болестта, също бяха заразени и избити.

Споделете.

Коментирайте

Close