Вкуси България със SlowTours.bg

Как австрийските фермери заобикалят прекупвачите

0

Австрийските фермери се ориентираха към късите вериги на продажби чрез директен маркетинг, за да си осигурят справедливи цени за продукцията. Все повече и повече фермери търсят нови канали за дистрибуция, за да избегнат търговците на едро, чиито цени варират и понякога са много ниски.

Условията в селското стопанство са се променили значително през последните години. Земеделските продукти често имат много колебливи цени, в повечето случаи изключително ниски. Затова фермерите активно търсят нови възможности да дистрибутират продукцията си, съобщава orf.at.

Директният маркетинг става все по-популярен

Биото вече не е ниша, твърде много хора се занимават с това, казват експертите. Ето защо много от производителите решават да започнат с директния маркетинг. „Малко над 25% от земеделските производители продават продукцията си директно на потребителите“, казва Кристин Цимерман, заместник-председател на сдружение „Директни търговци“. Интересът към директните продажби се увеличи значително както от страна на производителите, така и от страна на потребителите.

Кристиан Радл

Кристиан Радл

Кристиан Радл е фермер от Пробстдорф, област Гензендорф. Преди 4 години той е отворил малък магазин към земеделското си стопанство. В началото всичко е било в малки мащаби, а предлаганата продукция не е била кой знае колко разнообразна. Кристиан предлага предимно картофи и други видове зеленчуци, а впоследствие е разнообразил асортимента и с някои преработени продукти. Сега Радл е доволен, защото клиентите му харесват продукцията от стопанството. Повечето от тях са местни хора от региона, но мълвата за магазина се разнася от уста на уста и бизнесът се разширява.

Радл сне успява да продаде всичко, което произвежда, но се пак е доволен. По този начин избягва търговците на едро и може да контролира цената на продукцията си. Когато са замесени и прекупвачи, човек не може да е сигурен какво ще получи, защото година с година не си приличат и няма продукт, който винаги да поддържа една и съща цена.

По-високи цени на алтернативни продукти

„Чрез директния маркетинг продаваме това, което произвеждаме, на справедливи цени, които ни дават възможност да задоволяваме потребителската нужда и да си осигурим някакъв доход“, казва Рандл.

Определено директния маркетинг е една новопоявила се ниша, която набира скорост. Има 31000 работни места на пълен работен ден в тази област, споделя още Кристин Цимерман.

Хората от горския сектор също се надяват да просперират чрез директния маркетинг, за да получат по-твърда и по-справедлива цена. Някои от тях започнаха да продават така наречените алтернативни култури, които намират приложението си в производството на лекарства например. Продуктовата гама е широка, като се започне от гинко билоба, мине се през див лук и се завърши с мак.

Споделете.

Коментирайте

Close