Вкуси България със SlowTours.bg

Как да отгледаме цикория, манголд, магданоз и горчица в саксия на прозореца

0

Много подправки и салати подлежат на домашно култивиране в саксия на прозореца. Те добре понасят недостига на пряка слънчева светлина, растат много бързо и само за няколко седмици могат да ви зарадват с тучна зеленина.

В предишна статия ви разказахме как да отгледате в домашни условия кресон, босилек, див лук и рукола, а тук ще обясним как да отгледате в саксия цикория, манголд, магданоз, целина и салата от горчица, за да имате винаги под ръка пресни зеленчуци и подправки у дома.

Манголд

МанголдЛистният зеленчук, може да се превърне не само в приятно допълнение към диетата, но и в интериорна украса, тъй като неговите дръжки и листа имат различни и много наситени цветове. Посейте манголда в смес от хумус, градинска почва и едър пясък (1: 1: 0,5) на дълбочина 4 см. Саксиите се поставят на слънчев прозорец, а температурата в стаята трябва да е 17-20° C. След като поникне, манголдът трябва дас е пикира, така че между коренчетата да има 15-20 см.

Зеленчукът е готов за консумация 1,5-2 месеца след поникването си, като нй-напред се изрязват внимателно страничните листа. Важно е да не допускате засушаване на почвата, поливате и пръскате с топла вода на всеки 3 дни. На всеки 2-3 седмици се подхранва със комбиниран минерален тор.

Цикория

ЦикорияЦикорията е интересна култура, която се развива от семена на два етапа, така че няма смисъл да я сеете директно на прозореца. Семената на цикорията се засяват в земята на открито не по-рано от средата на май, стръковете се разреждат след появата им и се подхранват с комбиниран минерален тор с високо съдържание на азот. Грижата за растенията е проста – почвата трябва редовно да се полива и да се разрохква. В края на септември образуваните кореноплоди се изкопават и изсушават заедно с листата. За целта те трябва да са с дължина 15-20 см, с диаметър при челото 3-5 см и с добре оформена връхна пъпка. Ако кореноплодите са по-дълги, трябва да се подрежат, защото всички трябва да са еднаква дължина.

От ноември може да се засаждат кореноплодните растения, като сенареждат изправени, с челата нагоре в навлажнената почва. Трябва да са наполовина или дори повече зарити в пръста, на еднаква височина и равно разстояние едно от друго. Изрежете ги по дължина, поръсете филийките с прах от въглища и ги засадете в дълбока (поне 40 см) саксия, пълна със смес от пясък, пръст и торф. Отгоре насипете угнил оборски тор или пясък на дебелина 25-30 см.

Колкото по-плътен е покриващият слой, толкова по-качествени ще са израсналите кочани. Нужно е да се поддържа постоянна влажност и да се покрие отгоре. Съхраняват се на тъмно място. По време на първата седмица температурата трябва да е около 10 градуса, а по-късно – към 15-18 градуса. Кочаните цикория израстват до повърхностния слой за 21-30 дни. След това е нужно да отстраните покривния слой внимателно и да изрежете обезцветените кочани с 1 см от кореноплода.

Салатна горчица

Салатна горчицаСалатната горчица се отглежда по същия начин като кресона. Расте добре при температура от 10-20 ° C, затова поставете саксията с разсад на остъклена тераса. Ако е вътре в апартамента, изберете най-светлия перваза на прозореца. За ядене е подходяща розетката от листа, расли 20-25 дни. Салатната горчица ще обогати вашата диета с витамини В1, В2, РР, аскорбинова киселина, каротин, соли на калций, магнезий, желязо, фосфор и други полезни вещества.

За ранно покълване семената могат да се накиснат за 12 часа в разтвор от микроелементи и след това да се изсушат. След сеитбата поставете саксията на топло и сенчесто място. Когато семената покълнат, прехвърлете горчицата в хладно и светло помещение. Салатната горчица няма изисквания към почвата. Точно като кресона семената й могат да бъдат засети върху памучна вата, пореста хартия, в хидрогел или в универсална плодородна почва.

Магданоз и целина

МагданозПрез зимата отглеждането на магданоз и целина от семена не е лесно. Но ако през есента все още имате корени от тези растения, може да получите свежи зелени листа. Вземете малки, свежи корени и ги потопете във вода за няколко часа. След това поставете в саксия с пръст, така че почвата да покрие коренището до зеленината.

Поставете саксиите с корените първо на засенчено място. След появата на първите листа, саксиите е необходимо да се прехвърлят на най-светлия перваз на прозореца, защото магданозът и целината са много взискателни към светлината. Поливайте насажденията не повече от два пъти седмично. Режете внимателно порасналите листа, оставяйки три сантиметрова дръжка на корена.

Споделете.

Коментирайте

Close