Вкуси България със SlowTours.bg

Търсачите на трюфели заплашват с протест, ако ги спрат заради Африканската чума

0

Търсачите на трюфели у нас са готови да излязат на протест, ако им забранят да търсят ценната гъба в горските територии заради заразата от Африканска чума по свинете (АЧС). В някои области, където вече са засечени огнища на болестта, трюфелджиите бяха помолени от областните управители и кметовете да спрат дейност, за да не разпространяват чрез кучетата си вируса на чумата.

Те са готови да се съобразят с ограничение за събиране на трюфели единствено в трикилометровите зони около огнищата на Африканска чума по свинете. В момента в българските гори се търси летният черен трюфел, известен като Tuber aestivum. “За всеки един от нас, които се изхранваме от събирането на трюфели, всеки ден в сезона е от жизнено важно значение, понеже сега се събират средства за зимните месеци.

Светлозар Сидеров

Светлозар Сидеров, търсач на трюфели

Забрана за събиране на трюфели обрича хиляди семейства на глад, тъй като това са единствените им приходи и са изцяло зависими от тях. Тя ще нанесе необратими щети и върху бизнесите с гъби, билки, пчелен мед, дърводобив”, коментира Светлозар Сидеров от администрацията на най-голямата група на събирачи на трюфели във Facebook – “Трюфели – актуални цени и новини”.

По думите му, след като 90% от случаите на Африканска чума по свинете са констатирани по домашни свине, заразата в населените места е многократно по голяма, отколкото в горите. “Това значи ли, че в населените места ще има забрана за движение на хора, животни и превозни средства? Значи ли, че ще бъдат избити всички живи същества, които биха могли да са евентуални преносители?

Ограничаването на достъпа до горите не решава проблема с пренасянето на заразата, тъй като комари, кърлежи и птици също имат достъп до заразената зона”, коментира Сидеров. Според него в момента дивите прасета не са в горите, а по нивите, а държавата трябва да предприеме мерки и срещу арендаторите и собствениците на земеделска земя.

У нас има около 25 000 регистрирани търсачи на трюфели. Годишно те събират над 100 тона от диворастящата гъба. На българския пазар остават не повече от 5%, а останалото се изнася в чужбина. Изкупните цени зависят от климатичните условия и ставките на световния пазар.

Споделете.

Коментирайте

Close