Вкуси България със SlowTours.bg

Как да предотвратим ранната поява на мана по лозата

0

Маната е най-често срещаната и изключително вредна болест по лозите. Всъщност за разпространението и е отговорна гъбичката – Plasmopara viticola. Тя засяга предимно тъканите на зелените части, но най-често се наблюдава по гроздовете и листата. За съжаление климатичните условия у нас благоприятстват развитието на болестта във всички части на страната, където може да се отглежда лоза.

Как да предотвратим ранната поява на мана по лозата?

Първо, трябва да разпознаем болестта. Ако отскоро се занимавате с лозарство има вероятност да объркате маната с краста. За да разпознаете болестта трябва да потърсите характерните и белези по листата. Когато лозата е засегната от мана по листата се образуват закръглени т.н. „мазни петна“ с бледозелен цвят и маслен вид. Често размерите им варират между 1 и 4 сантиметра. Когато времето е влажно долната част се покрива с налеп, който придобива сивобял цвят. Това състояние е резултат от спорите, с помощта, на които гъбичката се размножава.

В много случаи може да забележите няколко петна върху едно листо, които се сливат или обхващат почти цялата листна петура. Когато остаряват променят цвета си от жълтокафяви до кафяви, след което просто изсъхват. Може да чуете по-опитните лозари да наричат този процес подгаряне на листата. След втората половина на лятото и с настъпването на есента листата вече за застарели, тогава петната се наричат „мозаични“, защото се ограничават от нерватурата.

По леторастите и ресите също се появяват петна. От бледозелени до сивозелени маслени петна може да се появят и по леторастите. Те не могат да нарастват и започват да се изкривяват. В случаите, когато попаднат под по-чувствително нападение загиват. Когато се развива по ресите болестта протича по същия начин като при леторастите. Може да се наблюдава покритие от бял налеп, който е резултат от спорите, особено когато времето е по-влажно.

В случаите, когато пораженията от маната засягат гроздовете се появяват сивозелени петна. С развитието на следващите фази на болестта цветовете се променят от кафяви до виолетови. Обикновено потъмняването на гроздовете започва от страната на дръжката и постепенно обхваща целите зърна, докато се набръчкат и окапят. Често напролет тази зараза прониква в зелените части на лозата благодарение на спорите, които презимуват в почвата (може да чуете да ги наричат зимни спори). В много случаи това заразяване е резултат от обилни валежи, въпреки че за да покълнат и да се развият средната денонощна температура трябва да бъде 11 градуса. През този период повечето леторасти са развили между 4-5 листа. За да защитите лозата трябва да използвате препарати, които имат предпазно действие.

За целта много лозари препоръчват употребата на препарати, които имат предпазно действие,  а на по-късен етап, преди цъфтежа, е препоръчително да се използват препарати, които имат предпазващо и лечебно действие.

Климатичните условия определят честотата на пръскане в зависимост от влажността. В продължителен период на сухо време може да се правят по-рядко, но след пролетните превалявания лозарите трябва да се съобразят с условията. Високата влажност на въздуха и температура над 13 градуса са необходими условия за образуване на летните спори. По време на горещите дни не се образуват, понеже не могат да покълнат върху сух зелен лист. Спорите се нуждаят от водна среда, която е резултат от капки утринна роса, пролетни превалявания или мъгла. Вятърът също може да попречи за задържането на капките, затова лозите по склоновете са по-защитени.

Как да променим сорта на старите лози чрез присаждане на калем в обикновен разцеп? Април е най-подходящият месец, за да променим сорта на лозите. Всъщност процедурата не е никак сложна, когато се използва методът за присаждане на калем в обикновен разцеп. Тази техника може да се окаже полезна, когато надземната част е била повредена по време на зимните студове. След края на присаждането може да възстановите лозето, понеже кореновата му система все още е жизнена. Благодарение на тази техника калемите лесно развиват леторасти и по този начин новите започват плододаване много по-бързо.

Как да извършим присаждане на калем?

Открийте подземното стъбло на лозата. Използвайте трионче и прережете напречно под спойката, която се е получила при предходното облагородяване. В някои случаи може да се наложи да изчакате известно време докато плачът затихне. Внимателно почистете старата кора. С помощта на остър нож загладете отрезът. Направете разцеп през средата, по диаметъра. Тази техника е позната като т.нар. двоен разцеп. По-голяма част от хората, които дълго време за практикували тези техники използват специален инструмент – цепач, но ако не разполагате с такъв добра работа ще свърши остър кухненски нож. Имайте предвид, че е трудно да направите разцепа само с натиск от ръката, за целта може да използвате чук. Преди да поставите калемите вземете дървено клинче, с което ще задържите разцепа отворен, колкото време ви е необходимо, за да извършите процедурата.

Предварително подготвените в клинообразна форма калеми се поставят в двата края на разцепа. Много е важно да ги разположите така, че кората на калемите да съвпада с тази на подложката. Долната пъпка трябва да сочи навън. След присаждане мястото се привързва, а отвора между двата калема се покрива с изрезка от кората. Откритите повърхности се замазват с овощарски мехлем. След тази процедура покривате присадената лоза с купчинка рохка пръст, с височина около 4-5 сантиметра над калемите. Трябва да пазите калемите от оголване, след поръсването им с пясък. Важно е да се избегне неправилното образуване на кора, която ще затрудни растежа на филизите.

В средата на август разровете купчинката и премахнете росните корени, които са израснали от калемите. Те се оставят открити до есента, за да може да се закалят леторастите в основата. Необходимо е да полагате специални грижи през този период, за да опазите лозите здрави, без поражения от вредители и болести. За да ги защитите от силните ветрове ги превържете към телена конструкция или колче.

За да промените сорта на лозата не е задължително да присаждате два калема. Може да направите единичен разцеп. Той се прави от едната страна на подложката, по радиуса. Клинът, който се намира от срещуположната страна на пъпката се изостря, за да се получи по-плътно прилепване. Внимавайте, когато извършвате процедурата, понеже двата вътрешни слоя на кората на калема и на подложката трябва да съвпадат. Грижите за присаждането на един калем са сходни на тези описани по-горе.

Споделете.

Коментирайте

Close