Вкуси България със SlowTours.bg

Как медената мечта доведе Джен и Митко от Силициевата долина в Пловдив

0

Как бихте нарекли една млада двойка, която има всички перспективи да постигне американската мечта, но вместо това се заселва в България, за да се занимава с…пчеларство? Мечтатели? Експериментатори? Приключенци? Обикновени луди?

Аз не бих използвала нито едно от тези определения. Двойката има категорични отговори на въпросите защо и как, начертан бизнес план и ясна визия за своя бизнес с пчелен мед, като сбъдва всичко това стъпка по стъпка. Но кои са те? Той е Митко – перспективен български специалист по киберсигурност, завършил образованието си като софтуерен инженер и започнал кариера в Силициевата долина, САЩ.

Тя е Джен – родена в китайско семейство в САЩ, директор в компания за недвижими имоти, с успешно професионално развитие в маркетинга. Те са семейство Кацеви, които напускат всичко това, събират живота си в два куфара и се местят в Пловдив, за да станат… едни от най-младите пчелари в Пловдивско.

Преди 100 години прародителите на Митко получават пчелен кошер за сватбен подарък

За осемте години в САЩ Митко получава американско гражданство и среща голямата си любов – Джен. И се оженихме три пъти – с три сватби на три континента, разказва тя. На първата сватба родителите на Митко им подаряват семейната ферма, на чиято територия е разположен пчелинът. Беше символичен подарък, с посланието един ден да се върнем и да поемем започнатото от нашите предци, казва Митко. Обаче става така, че точно този пчелин обръща наопаки целия им живот.

Джен и Митко Кацеви пчелен мед

Пчелинът преобръща наопаки живота на Джен и Митко Кацеви.  Сн. Александър Ботев

Междувременно седмица след сватбата си Кацеви посещават събитието за инвеститори Investor Summit at Sea, в което участва човек с плантации за кафе и какао в Централна Америка. Освен че произвежда страхотен продукт, той създава екологична и социална устойчивост. Когато видяхме това, решихме че и ние можем да направим нещо подобно, разказва Джен. “Така видяхме възможност да се преместим и да споделим България с целия свят чрез меда”.

През есента на 2019 г. Джен напуска работата си в компанията за недвижими имоти. Дотогава тя не знае нищо за пчелите, но среща Ники – финансов консултант, собственик на пчелната компания “Майк и Ники” и инструктор на начинаещи пчелари. Митко има повече опит – той е четвърто поколение пчелар. Занаятът в семейството му се практикува точно от 100 години – на сватбата си неговите прабаба и прадядо получили най-ценния подарък – пчелен кошер. След това всеки в семейната линия е бил пчелар, дотук 15 души.

Да си четвърто поколение пчелар и да развиеш…алергия към ухапване от пчели

Митко обаче в много ранна възраст развива алергия към ухапване от пчели – веднъж става така, че едва не умира от задушаване. Въпреки това не се отказва – малко след съпругата си, той също напуска компанията, в която работи. Колегите му се радват и го подкрепят, някои му казват: “Иска ми се да можех и аз да направя нещо такова, да последвам страстта си”.  Така Кацеви продават цялото си имущество, купуват два еднопосочни билета за България и пристигат тук с цялото си имущество, събрано в два куфара.

Джен и Митко Кацеви, пчелен мед

Джен и Митко идват в България, за да станат пчелари. Сн. Александър Ботев

Избират Пловдив – един от най-старите живи градове в Европа, а и недалеч от него  – в общините Карлово, Братя Даскалови и Хасково, се намират семейните пчелини. За тях се грижат майката, вуйчото и братовчедът на Митко, а преди година в пчеларските дейности се включва и новопристигналото семейство. Кошерите са близо 700 и са разположени в селата Соколица, Православ, Медово и Братя Даскалови. Пашата е разнообразна – от диви цветя, липа, драка, мента, до слънчоглед, лавандула, акация…

“Но българският мед не е добре познат по света – голямо количество от него се изнася и хомогенизира с други европейски медове, като се продава с етикет “Мед от ЕС”. Така никой никога не разбира, че това е мед от България”, казва Джен. У нас може да се намери до 80% липов мед, което е нечувано никъде по света. Мановият мед от Странджа, в зависимост от източника на маната, е девет пъти по-силен от гледна точка на съдържание на аминокиселини, витамини и минерали, подчертава Митко, но добавя: “Макар че страната ни произвежда висококачествен продукт, пазарът е слаб, така цената на висококачествения и на нискокачествения мед е една и съща”.

Кооперирането с други производители и достойната цена за труда

Затова двамата решават да заложат не само на собственото производство, но и на кооперирането с други производители на качествен мед – манов от Странджа, мед от липа, от лавандула, от мента и мащерка…За целта създават търговска компания, която предлага под собствен бранд меда на други по-малки пчелари, които по този начин получават достойна цена за труда си. Кацеви им помагат да работят в синхрон с всички разпоредби и изисквания, за да имат легален бизнес, дават съвети как да кандидатстват по програми за финансиране, въвеждат ги в добрите пчеларски практики.

Джен и Митко Кацеви, пчелен мед

Семейство Кацеви вече предлагат различни видове мед, медовина, козметика. Сн. Александър Ботев

Качеството на всяка партида мед се изследва в лаборатория. Оказва се, че липовият мед на техния партньор от Полски Тръмбеш съдържа над 50% липа, а Странджанският манов мед на друг техен колега е с 1,25 mS/cm електропроводимост. След пакетирането отново се прави контролен тест, за да е сигурно, че медът отговаря на всички изисквания. Така медовете на Кацеви имат пълна проследимост, благодарение на лабораторните анализи и изследванията за концентрация на полени.

Следващата стъпка на Кацеви е изграждането на собствена база за пакетиране. Идеята е да предлагат на пазара не само мед, но и други пчелни продукти. Вече са купили машини за вадене на прашец и клей, опитват с производството на козметика и кремове с различни етерични масла, а със свой партньор от София правят и медовина.  Кацеви са креативни и във всеки един продукт влагат много лична история.

В чест на портокаловите гори на Калифорния – мед с портокали!

Калифорния, където е израснала Джен, е щатът на портокаловите гори, затова един от медовете на семейството е с портокал. Майката на Митко харесва комбинацията лимон и джинджифил. Младата двойка я обогатява с куркума и веднага я добавя към един от медовете си. Тези екзотични вкусове на меда не се дължат на синтетични добавки, а на натурални етерични масла, които семейството поръчва от Франция.

Джен и Митко Кацеви

Мед с портокали, лимон, куркума, джинджифил, със Сечуански пипер и чили….Сн. Александър Ботев

Един от най-пикантните продукти на Кацеви е лютият мед с млян Сечуански пипер и чили, създаден като реверанс към китайския произход на Джен. Наскоро на дегустация в София този продукт се превърна в хит и ще се предлага в един от най-големите фермерски магазини у нас. Какво го прави толкова характерен? Сечуанският пипер е много интересна подправка, която има деликатен лимонов вкус и наподобява пипер меланж. Популярна е и заради съдържанието си на множество полезни вещества – витамини А, Е, В, РР, С,  мед, фосфор, калий, цинк и етерични масла.

Мед със Сечуански пипер и чили – езикът ти изтръпва преди триумфа на небцето

Дълго време китайците са използвали Сечуанския пипер за облекчаване на зъбобол, като са дъвчели зрънцата. Подправката помага за подобряване на настроението и общото благосъстояние, има положителен ефект върху храносмилателната система и допринася за понижаване на кръвното налягане. В меда на Кацеви пиперът е в съчетание с чили от два сорта люти чушки – Диабло и типичната за южноафриканския регион Бърдсай.

Сечуанският пипер предизвиква леко изтръпване на езика, което помага рецепторите да се отворят и да се усетят и другите вкусове на чилито. Затова медът с пикантната подправка може да се използва за овкусяване на различни видове месо, ребърца, зеленчуци, изброява Джен. На етикета на бурканчетата на Кацеви са описани различни рецепти и идеи за използване на този продукт. И като стана дума за етикети, тези на Джен и Митко са розови, а надписът на тях изразява философията им: любов, щастие, планета. Но най-вече любов – заради техния брак, семейство и новооткритата любов на Джен към България.

Споделете.

Коментирайте

Close