Вкуси България със SlowTours.bg

Какви документи да носят пчеларите за преминаване през КПП към пчелините?

0

Нови правила за движението на пчеларите към техните пчелини наложи последната заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 20 март 2020 г. В нея, освен ограничения за посещение на паркове, градинки, детски площадки и други отворени обществени места, се налагат и рестриктивни мерки за придвижване между областните градове.

На входоветете и изходите им вече са изградени пропускателни пунктове, през които ще могат да преминават само хора, които пътуват по работа, по медицински причини или се придвижват към дома си или постоянния си адрес. Мярката се въвежда, за да се ограничат безцелните пътувания, уточни министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Но какво да правят пчеларите, чиито кошери попадат в райони, забранени за пътуване?

Пчелари съобщиха в мрежата, че по информация от Дирекция “Животновъдство” на земеделското министерство, за преминаване през КПП-та на областните градове с цел посещение на пчелините е нужно да носите със себе си поне един от следните документи:

  • Удостоверението си за регистрация по Наредба 3 като земедлски стопанин (зеленото картонче). Ако не е заверено за 2020 година, важи заверката и за 2019 г.;
  • Удостоверение за регистрация на животновъден обект по смисъла на чл.137 от ЗВМД.
  • Ако сте едноличен търговец или юридическо лице, сам да издадете на себе си декларация като работодател.

За нерегистрирани пчелари режимът е същият, тъй като според Закона за пчеларството всеки един кошер трябва да е регистриран. Заповедта на министър Ананиев влезе в сила от 00,00 часа на 21 март 2020 година.

Споделете.

Коментирайте

Close