“Обещаваща” ваксина срещу Африканска чума по свинете разработена в САЩ

0

Правителствени и академични експерти в САЩ са разработили ваксина срещу болестта Африканска чума по свинете, която според Американското дружество за микробиология е 100% ефективна.

Както високите, така и ниските дози на ваксината, разработени от генетично модифициран предходен щам на вируса, са ефективни при заразени с АЧС прасета 28 дни след инокулацията, се казва в доклада, цитиран от Bloomberg. “Тази нова експериментална ваксина срещу Aфриканска чума по свинете е обещаваща и предлага пълна защита срещу съществуващия в момента щам в Източна Европа и Азия”, казва Дъглас Гладуе , главен изследовател в Министерството на земеделието на САЩ, което разработи ваксината.

Вирусът е най-пагубен за Китай – най-големият производител на свинско месо в света, който за първи път съобщи преди година и половина за случай с Африканска чума по свинете.  Въздействието на вируса рикошира върху глобалните селскостопански пазари. Учени от Китай до САЩ се състезават за разработване на ваксина за вируса, който е смъртоносен за прасетата, но се знае, че за хората е безвреден.

Африканска чума по свинете

АЧС засегна Азия и Европа

До момента няма разработена ефективна ваксина срещу болестта, която е открита за първи път преди повече от 100 години в Африка. В най-вирулентната си форма вирусът може да бъде 100% летален. Той заразява свине и диви свине, а огнища са открити в Източна Европа, Русия и цяла Азия, включително Виетнам и Южна Корея.

“Африканската чума по свинете вероятно е най-голямата епидемична заплаха за глобалната продоволствена сигурност”, казва проф. Джеймс Ууд, ръководител на катедрата по ветеринарна медицина в Университета в Кеймбридж. “Ако бъде доказана пълна защита, докладът за ваксината ще бъде публикуван в международно научно списание”.

Въпреки че от 50 години се правят изследвания, учените не са успели да разработят ваксина, която е безопасна и ефективна срещу Африканската чума по свинете. Миналата година в Китай се появиха серия съобщения за неразрешени и експериментални ваксини. Това поражда опасения, че употребата им може да засили проблема.

Изследванията на ваксината в САЩ започнаха след избухването на вируса през 2007 г. в района на пристанищния град Поти, Грузия. Трябва да се свършат още много неща, за да се изпълнят регулаторните изисквания преди комерсиализацията, добави Гладуе от USDA. “Ако се докаже, че тази ваксина действа в клинични условия и е безопасна, тя може да получи регулаторно одобрение в страните, където трябва да се използва. Това може да донесе огромни ползи за производството на свине и контрол на заболяването”, смята професор Ерик Февре, председател на секцията за ветеринарно-инфекциозни заболявания в университета в Ливърпул.

Някои страни в Северна Европа, където свиневъдството е водещ отрасъл, също търсят алтернативни решения за противодействие на заразата. Белгийската биотехнологична компания ViroVet съобщи през лятото на 2019 г., че ще си партнира с изследователи от Pirbright Institute за разработване на първите антивирусни лекарства, които действат срещу Африканската чума по свинете. Миналата пролет българската компания “Хювефарма” (Huvepharma) получи от Дeпapтaмeнта пo зeмeдeлиe нa Cъединените щати ексклузивен лиценз за разработка на експериментална ваксина срещу болестта Африканска чума по свинете.

Споделете.

Коментирайте

Close