Вкуси България със SlowTours.bg

Виетнам обяви първа в света ваксина за Африканска чума по свинете

0

Виетнам обяви, че е първата държава в света, която започва производство на ваксина срещу болестта Африканска чума по свинете (АЧС). Азиатската страна е завършила проучването и пилотната програма на своята ваксина за АЧС и планира да я пусне в промишлено производство през второто тримесечие на тази година.

Navetco National Veterinary JSC (Navetco) към Министерството на земеделието и развитието на селските райони във Виетнам съобщи, че изпитанията са приключили успешно. В пилотната програма са били включени 72 прасета. Успехът при ваксинацията им е 100%, твърдят властите във Виетнам. Животните, върху които са направени изпитанията, са както чистопородни, така и кръстоски. Според Navetco, необходими са 14 дни, за да покаже ваксината резултати .

„Ваксината със сигурност ще бъде ефективна, тъй като след инжектирането й нито едно прасе не е дало положителен резултат при тестовете за Африканска чума по свинете“, коментира пред Vietnam Investment Review Фун Дък Тиен, заместник-министър на земеделието и развитието на селските райони. Ваксината е разработена въз основа на гена I177L от САЩ, който се изучава в Съединените щати повече от 10 години. През февруари 2020 г. Виетнам поиска САЩ да предадат генетично променени проби от вируса на АЧС, за да се улесни производството на ваксини. Виетнам планира да произведе четири партиди от ваксината с по 10 000 дози всяка.

Виетнамският национален земеделски университет започна да работи по създаването на ваксина за АЧС през март  миналата година. Досега са разработени четири ваксини, една от които е показала обнадеждаващи резултати при 13 от 14 тествани свине. Изследователските екипи на Виетнамската академия по земеделски науки също създадоха нова ваксина срещу АЧС, тествана в три свинеферми в северните провинции Хун Йен, Ха Нам и Тай Бин. От общо ваксинираните 6 от 18 свине майки и всички 15 прасета, отглеждани за угояване, са били в добро здравословно състояние след два месеца, като някои от свинете са родили здрави прасенца.

Споделете.

Коментирайте

Close