Кога да сеем семената за зеленчуковия разсад и как да ги обеззаразим?

0

Януари е месецът, в който градинарите засяват семената за производство на разсад от домати, пипер, патладжан, карфиол, а през февруари – зеле, алабаш, зелени салати.  В таблицата може да видите оптималните срокове, но те се определят според климатичните условия на района и начина на отглеждане.

Зеленчук Кога се сеят семената? Количество семена (г/дка) Посевна норма (г/м²) Нужна площ за гъст разсад  (м²)
Домати 20  януари – 15 февруари 24-25 2-3 8-12
Краставици 25 март – 5 април 80 20 4
Пипер 10 януари – 5 февруари 120 10-12 10-12
Патладжан 10 януари – 5 февруари 40 4-6 7-10
Зелени салати 1 февруари – 10 февруари 20 2 10
Зеле (главесто) 1 февруари – 10 февруари 40 5 8
Карфиол (цветно зеле) 20 януари – 5 февруари 40 5 8
Тиквички 20 март – 5 април 250 100 2,5
Алабаш 1 фувраир – 10 февруари 50 5 10

Важно условие, за да поникнат семената, е да са здрави. Затова е добре да ги обеззаразите, освен ако не сте ги купили от магазин.

Как да обеззаразим семената в домашни условия?

Семената се обеззаразяват задължително, ако сами сте си ги събирали. Не е изключено по тях да са полепнали спорите на различни гъбични заболявания, които при покълването причиняват гниене. Ето няколко лесни начини за обеззаразяване на семената при домашни условия:

  • За няколко минути поставете семената в разтвор на калиев перманганат, който се приготвя като разтворите 5 г в 1 л вода;
  • По същия начин семената се обеззаразяват в разтвор на 50 г  син камък (меден сулфат) в 1 л вода;
  • Обеззаразяването става и ако накиснете семената за около 20 минути в кислородна вода.

След като приключите с обеззаразяването оставете семената да изсъхнат, за да не се слепват помежду си. Много стопани отглеждат ранния разсад в сандъчета, които държат в отоплени жилищни помещения парници или оранжерии. Това е добър начин, тъй като позволява разсадът да се пренася на най-подходящото място, според времето през деня, но пък по този начин семената се засяват разпръснато.

Оттам идват много проблеми, сред които и този, че на растенията не се осигурява достатъчно и еднаква хранителна площ. Препоръката е да се очертават предварително редове, по които да се полагат семената. Друг проблем на разпръснатата сеитба е и болестта сечене на разсада. Статия за нея и как да я предотвратите може да прочетете тук.

Споделете.

Коментирайте

Close