Вкуси България със SlowTours.bg

Кога да сеем семената за зеленчуковия разсад и как да ги обеззаразим?

0

Януари е месецът, в който градинарите засяват семената за производство на разсад от домати, пипер, патладжан, карфиол, а през февруари – зеле, алабаш, зелени салати.  В таблицата може да видите оптималните срокове, но те се определят според климатичните условия на района и начина на отглеждане.

ЗеленчукКога се сеят семената?Количество семена (г/дка)Посевна норма (г/м²)Нужна площ за гъст разсад  (м²)
Домати20  януари – 15 февруари24-252-38-12
Краставици25 март – 5 април80204
Пипер10 януари – 5 февруари12010-1210-12
Патладжан10 януари – 5 февруари404-67-10
Зелени салати1 февруари – 10 февруари20210
Зеле (главесто)1 февруари – 10 февруари4058
Карфиол (цветно зеле)20 януари – 5 февруари4058
Тиквички20 март – 5 април2501002,5
Алабаш1 фувраир – 10 февруари50510

Важно условие, за да поникнат семената, е да са здрави. Затова е добре да ги обеззаразите, освен ако не сте ги купили от магазин.

Как да обеззаразим семената в домашни условия?

Семената се обеззаразяват задължително, ако сами сте си ги събирали. Не е изключено по тях да са полепнали спорите на различни гъбични заболявания, които при покълването причиняват гниене. Ето няколко лесни начини за обеззаразяване на семената при домашни условия:

  • За няколко минути поставете семената в разтвор на калиев перманганат, който се приготвя като разтворите 5 г в 1 л вода;
  • По същия начин семената се обеззаразяват в разтвор на 50 г  син камък (меден сулфат) в 1 л вода;
  • Обеззаразяването става и ако накиснете семената за около 20 минути в кислородна вода.

След като приключите с обеззаразяването оставете семената да изсъхнат, за да не се слепват помежду си. Много стопани отглеждат ранния разсад в сандъчета, които държат в отоплени жилищни помещения парници или оранжерии. Това е добър начин, тъй като позволява разсадът да се пренася на най-подходящото място, според времето през деня, но пък по този начин семената се засяват разпръснато.

Оттам идват много проблеми, сред които и този, че на растенията не се осигурява достатъчно и еднаква хранителна площ. Препоръката е да се очертават предварително редове, по които да се полагат семената. Друг проблем на разпръснатата сеитба е и болестта сечене на разсада. Статия за нея и как да я предотвратите може да прочетете тук.

Споделете.

Коментирайте

Close