Вкуси България със SlowTours.bg

5 причини за прорастване на разсада за зеленчуците

0

Едно от най-важните неща, докато отглеждаме разсад, е да не позволим да израсне прекалено много. Стъблата стават тънки и слаби, растението може да загине или в бъдеще да не даде добра реколта, а градинарят, освен че е загубил времето и труда си, ще е принуден да си купи нов разсад.

При здравия разсад кореновата система е нормално развита, стъблата са плътни, а листата имат правилна форма и интензивна окраска. Ако растенията имат чупливи и издължени като конци стъбла, листата са светлозелени, а корените слаби, то разсадът е прораснал и е време да се бие тревога.

Защо разсадът прораства?

1. Твърде ранно засяване

Една от основните причини за прорастване на разсада е прекалено ранното засяване на семената. Затова е необходимо правилно да се планират сроковете на посев, като се отчитат прогнозите за времето през предстоящата пролет и желаното време за пикиране и засаждане на растенията в парник или на открито.

За тези изчисления може да се използва формулата А=Б-В-Г, където А е датата на засяване на разсада, Б е датата на пресаждане в грунд,  В – срокът на израстване на разсада, Г – количеството дни за покълване на семената. Доматите, например, трябва да бъдат преместени в градината 60 дни след покълването, пиперът – след 50-60 дни, за зелето – 35-55 дни, за патладжана – 50-70 дни, а за краставиците и тиквичките този срок е 20-25 дни.

2. Неподходяща температура

Втората причина за прорастване на разсада е неспазването на температурния режим. В помещението, където го отглеждате, не бива да е твърде топло, особено през нощта. Ориентирейте се от следната таблица:

Препоръчана температура за отглеждане на здрав разсад
Време на денонощиетоДоматиПипер и патладжанКраставициЗеле
Ден22-25⁰С24-27⁰С23-26⁰С18-20⁰С
Нощ15-16⁰С18-20⁰С18-20⁰С12-14⁰С

3. Малко светлина

Вреден за разсада е и недостигът на светлина, заради който растенията се издължават и изтъняват, опитвайки се да се доближат до източника на светлина. За щастие, това може да се поправи като се постави допълнително изкуствено осветление. на пазара се предлагат специални лампи за разсад – луминисцентни, светодиодни, натриеви и т. н.

4. Излишък от вода и тор

Прекомерната влага и наторяване въздействат върху растежа. Препоръчително е разсадът да се полива с вода със стайна температура само когато почвата е напълно изсъхнала. Що се отнася до торовете, те се използват само в критични ситуации, когато растението наистина се нуждае от помощ. 

5. Засяване нагъсто

При засяването на разсада е важно да се внимава семената да не бъдат прекалено нагъсто, за да не си пречат растенията впоследствие. За целта трябва навреме да се направи пикиране и то само при зеленчуци, които понасят това нормално – например доматите. Краставиците, пиперът и патладжаните трудно понасят пресаждане.

Как да забавим растежа на разсада

Има няколко способа, които забавят израстването на разсада:

  • преместване на разсада в тъмно помещение, в което няма никакви източници на светлина;
  • значително намаляване на честотата и обема на поливане;
  • спиране на подхранване на разсада с минерални торове;
  • преместване на разсада в малко по-големи съдове (подходящ метод за разсад от домати);
  • намаляване на температурата в помещението с разсада или преместване на по-хладно място.

Споделете.

Коментирайте

Close