Джаз музикант започна производство на българско масло от черен кимион

1

Сигурно сте чували за вълшебните свойства на  маслото от черен кимион, което лекува редица заболявания и предпазва от други. Много българи пътуват до Турция, за да се снабдят с полезния еликсир. Пламен Солаков е е сред първите у нас, които започват да произвеждат българско масло от черен кимион като го пресова и не добавя никакви консерванти.

Какво е общото между музиката и маслото от черен кимион?

На пръв поглед черният кимион, лечебното му масло и музиката нямат нищо общо, освен интуитивната връзка между красивото в изкуството и силата и съвършенството на природата.  Като музикант обаче Пламен Солаков обединява и двете и се грижи не само за насладата на душата чрез музиката си, но и за здравето на човешкото тяло.

Той дълго време се интересува от лечебните свойства на някои масла – масло от черен кимион, кокосово масло, шарлан, ленено масло. Близо седем години работи като музикант на круизни кораби извън Европа. Виждал е на много места да се продава масло от черен кимион и когато се завръща в страната решава да се заеме професионално с производството на масла.

Ориентира се към маслото от черен кимион, защото макар и ползвано още преди 2000 години от древните гърци и египтяни, то е слабо познато у нас. Реално няма нищо общо с кимиона, освен името. Познат още като полска челебитка, чернушка, черно семе, калонджи и черна мерудия, черният кимион (Nigella sativa) е едногодишно тревисто растение от семейство Лютикови (Ranunculaceae).

Съдържа над 100 активни компоненти и около 50 естествени катализатори за биосинтеза на клетките.  регулира имунната функция и поддържа доброто здраве на човека (За още подробности при кои 20 заболявания помага маслото от черен кимион прочетете тази статия).

Защо е полезно маслото от черен кимион?

Съдържа 15 аминокиселини (включително 8 от 9-те незаменими), омега 6 и 9, витамини A, B1, B2, В6 и C, каротен, ниацин, фолацин, както и калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, желязо, манган, селен, мед, и цинк. Има високо съдържание на гама-линоленова киселина (основна мастна киселина за поддържане на здрава кожа), олеинова, линоленова и палмитинова киселина. С няколко думи маслото от черен кимион:

  • действа като антиоксидант (против рак);
  • извежда излишните течности от тялото (диуретик);
  • понижава кръвните липиди;
  • регулира кръвното налягане и холестерола;
  • облекчава астмата;
  • увеличава релаксиращия кръвоносните съдове азотен оксид;
  • предпазва от инфекции (антибактериални свойства);
  • помага при псориазис;
  • поддържа здравето на черния дроб;
  • облекчава главоболието и др.

За какво се използва шротът от вече изцедените семена от черен кимион?

Българско масло от черен кимион

Производителите на масло от черен кимион на изложбите в Пловдивския панаир

Така Пламен и приятелката му от детските години Боряна Борисова решават да инвестират в машина за студено пресоване на семената на черния кимион. Пресата извлича маслото, а сухата маса от изцедените семена се превръща в шрот.

Той е високопротеинова храна за спортисти, хранителна добавка, подправка, а след изсушаване и брашно. То може да се влага в смутита, шейкове, както и при приготвянето на хлебни изделия, казва Пламен.

Семената, които преработват, са от Сирия, но ги купуват от Холандия. ” По-скъпо е, но в Холандия имат много високи критерии за качество и по този начин чистотата на семената ни е гарантирана”. Извличането на маслото става в България.

Лабораторните тестове показват, че маслото от черен кимион на Пламен и приятелката му няма никакви примеси – в 100 мл се съдържат 99,78% мазнини,  от които 15% са наситените мастни киселини. Енергийната стойност е 897,86 Кcal на 100 мл продукт. Заради това, че маслото е чисто и без консерванти, срокът му на годност е по-къс. Цената на маслото от черен кимион е сравнима с тази в Турция – 120 мл са 12 лв., 250 мл – 22 лева и 1 л – 80 лева.

Ще има ли посеви от черен кимион и в България?

Пламен Солаков

Може някои от вас да са виждали красивите сини цветчета на полската челебитка. Това е растението, което наесен като прецъфти и връзва шушулки, в които са скрити семенцата на черния кимион.

И макар че климатът на страната ни е подходящ за отглеждането на полска челебитка, у нас тя се среща много рядко в Централна и Южна България, докато в Средна Европа се култивира на значителни площи. “Чувал съм, че се обмисля българска селекция на черен кимион и че има хора, които планират да го сеят върху големи площи”, казва Пламен.

Макар много от времето си да посвещава на производството на масло от черен кимион, Пламен Солаков продължава да работи като музикант. Свири в духовия оркестър на Димитровград, а като бас киктарист, заедно с вокала Мария Арнаудова, той е солист в Акустично джазово трио в родния си град.

Споделете.

1 коментар

Коментирайте

Close