Caryx

Манфред Сейдъл: Болестите бягат от сухи, чисти и светли ферми

0

ВИЗИТКА

Манфред Сейдъл е германски специалист по превенция на заболявания и спазване на хигиена в стопанствата. От 40 г. е активен в сферата на хигиената, а от 5 г. работи за компанията „Агравис Райфайзен“ – Германия, където отговаря за правилното прилагане на концепцията за хигиена. Заедно с българската компания HL-TopMix се опитват да имплементират и у нас тази система за хигиенни норми и изисквания. Манфред Сейдъл бе основен лектор в семинара „Превенция и хигиена във фермите за отглеждане на патици“, организиран от HL-TopMix в Пловдив.

– Г-н Сейдъл, смятате ли че има ръст в инфекциозните заболявания във фермите в Европа, настъпил вследствие на лоша хигиена? Напоследък често говорим за заболявания като инфлуенца при птиците, син език при говедата, имаше и замърсяване с фипронил…Доколко тези епидемии са обвързани с лоша хигиена във фермите?

Много са факторите, които оказват влияние върху това дали ще избухват епидемии и доколко ще се разпространяват заболяванията. Птичият грип не е ново явление, той се появява всяка година, но най-важното е да бъдем подготвени за него. Предприемайки мерки, бихме могли да направим много, за да ограничим вредите от птичия грип.

Проблемът идва от това, че фермерите не могат да направят калкулация и икономическа обосновка на разходите, които възникват, и ползите, които получават от правилно проведена превенция и хигиенни мерки. От друга страна предполагам, че ветеринарните власти не упражняват достатъчен натиск върху фермите, тоест не проверяват дали задължителните мерки се спазват. Важно е властите да са ангажирани с това да се въведе стандарт на хигиена, който да бъде минимален и да бъде спазван от всички.

Нашият свят е станал по-малък, пътуваме повече, климатът се променя, имаме вредители, които преди не сме познавали, самите хора пренасят много бактерии и микроби. Колкото по-големи стават фермите и колкото повече животни се отглеждат в тях, толкова по-високи стават рисковете.

Тъй като споменахме кризата с фипронила, проблемът при този скандал е от по-различен характер. Става дума за кокошинка, която създава проблем при кокошките носачки. Много фирми в стремежа си да се борят с този проблем прибягват към мерки и активни вещества, които в началото са полезни, но по-късно се установява че са опасни и не толкова ефективни.

Срещу червената кокошинка много фирми се опитват да разработват продукти, които да са ефикасни. Но имаме и много добри примери с ферми, в които проблемът е по-малко изявен и това са такива ферми, които поддържат висок стандарт на хигиена.

Често пъти фермерите започват да прилагат мерки, едва когато проблемът се появи, но когато намалее степента на заболяването те спират да ги прилагат или продължават в непълна степен.
Това е тип мислене, което е ефективно в краткосрочен план, тъй като проблемът отново ще се появи и ще избухне в пълна сила. Тогава вече се предприемат някакви мерки, които бързо да окажат въздействие и такъв е случаят с фипронила.

Въпросът е и финансов. Когато говорим за стокови носачки, фермерите са силно зависими от пазарната цена на яйцата и когато тя спадне, птицевъдите започват да съкращават разходите за прилагането на хигиенни норми и изисквания.

– Пред участниците в семинара говорихте много за биосигурността. Може ли да обясните на нашите читатели какво е биосигурност и как се прилага тя във фермите?

Биосигурността не е нищо повече от профилактика и превенция, тоест във фермата трябва да бъде въведен определен стандарт на хигиена и по този начин се опитваме да минимизираме риска от появата и разпространението на заболявания.

Това означава, че ние трябва да се опитаме да предотвратим внасянето на патогенни микроби от външната среда. Това няма как да се случи на 100 процента, защото, както е в случая с птичия грип, опасността идва от въздуха. Когато вече вирусът е попаднал на територията на нашия животински обект е необходимо да бъдат предприети мерки за намаляването на разпространението.

– Има ли универсални правила за хигиена във фермите и бихте ли ги формулирали?

Общо казано това е много просто, трябва да бъде сухо, чисто и животното трябва да се чувства добре. Аз като собственик фермер също трябва да се чувствам добре във фермата  – ако микроклиматът в сградата е влажен, вътре ще мирише и тогава не бих искал да бъда в тази среда. Толкова е просто – да е чисто и сухо, да има въздух и светлина.

– По време на семинара говорихте и за правилното прилагане на биоцидните препарати. Какви препоръки можете да дадете на фермерите в тази насока?

От решаващо значение е изборът на препарат и срещу какво трябва да бъде ефикасен – гъби, бактерии или паразити. Според това на какво искам да противодействам трябва да направя правилния избор.
Ферма за патици
В този случай ще ми бъде нужно да имам подходящ партньор, който в случая е HL-TopMix, който да препоръча правилния и подходящия дезинфекционен препарат. Много е важно фермерът да спазва правилната дозировка и времето за активно действие на препарата. Често се случва фермерите да влязат в магазина и да кажат: трябва ми препарат, о, този е на промоция, купувам го. Прибират се, разтварят го и третират, без да се замислят дали точно това е правилният препарат и дали е правилно дозиран.

– Фермерите разбират ли добре, че правилният подбор на биоцидни препарати им гарантира не само хигиена и борба с болестите, но и икономическа ефективност? Правят ли връзката между доброто управление на фермата и спестяването на разходите?

Това е труден въпрос, мога да дам примери, които са от Австрия. Забелязва се, че младите фермери, които са инвестирали пари за образование в тази насока, са по-добре подготвени. Когато фермерите са по-възрастни, без образование и по-консервативни, не разбират от каква важност е да употребяват правилните препарати.

Селското стопанство се развива и в наши дни то се различава много спрямо преди. Забелязва се една концентрация на фермите, стават по-малко на брой, но по-големи и те трябва да бъдат управлявани така че да постигат икономически резултати. Нужно е тези ферми да бъдат ръководени от хора, които са добре образовани, които знаят какви са разходите за превенция и профилактика и какви са ползите от това.

Споделете.

Коментирайте

Close