Вкуси България със SlowTours.bg

Държавата и общините са най-големите усвоители на агросубсидии

0

Държавата и десетки общини са най-големите усвоители на агросубсидии за 2020 г. Те са получили най-голямо подпомагане със средства на Европейския фонд за гарантиране в земеделието и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

“Фонд мениджър на финансови инструменти в България” ЕАД, известен още като Фонда на фондовете, е усвоил най-много агробусдии през 2020 г. – 8,31 милиона лева. В първата десятка на бенефициери са общините Козлодуй, Поморие и Карлово, всяка средно с по около 4 млн. лв. В първата 20-тица са и общините Павликени, Гълъбово, Стралджа, Мездра, Твърдица, Белица, Раднево и Дряново, става ясно от списъците с първите 300 бенефициенти на земеделски субсидии, публикувани от сайта Agri.bg.

Информацията за най-големите усвоители на агросредства са предоставени от Държавен фонд “Земеделие” по искане на търновския адвокат Сева Памукчиева и след съдебно постановление, тъй като първоначално ДФЗ отказва тази информация. Общините са под управлението на различни партии, основно доминирани от ГЕРБ. Фондът на фондовете е търговско дружество с изцяло държавен капитал, представлявано от министъра на финансите. Създадено е с разпореждане на Министерския съвет през 2015 г. с цел управление на финансови инструменти по оперативните и други програми, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Освен държавния фонд и общините, традиционно в първата десятка на най-големи бенефициери на агросубсидии са и дружества, свързани с бизнесмена Светлозар Дичевски – ЕТ “Агро – Светлозар Дичевски”, “Сортови семена – Вардим” АД, ЕТ “Деси Светла Симеонова”, “Ресен” ЕООД, “Троя-Авто” ЕООД, “Златия Агро” ЕООД, “Краси” ЕООД, “БГ Агро Земеделска Компания” ЕООД.

Тези дружества всяка година са в Топ 10 на получилите най-големите субсидии за земеделие. Само през 2020 г. компаниите на Дичевски са получи общо 25,5 млн. лв. субсидии. в. “Сега” припомня, че заради явлението “субсидийни агромилионери”, придобило уродливи размери в България, ЕС въведе таван на подпомагането от земелските фондове за един фермер.

Споделете.

Коментирайте

Close