BASF Priaxor

Методи Стефанов: Пазарът иска биологично отгледани билки

0

– Г-н Стефанов, по данни на Евростат през 2017 г. в страната са отгледани общо 81 хил. тона ароматни и медицински растения, което поставя страната ни на първо място в Европа по производство. Имаме ли с какво да се гордеем?

Безспорен факт е, че сме една от най-подходящите страни в Европа за производство на билки, поради това, че имаме отлични климатични условия и почвено разнообразие. Имаме Балкан и Предбалкан, където растат много диворастящи билки, в равнините ни пък има чудесни условия за култивирини билки.

Основната причина за голямото производство на билки в България е в това, че събирането им изисква много ръчен труд, който в Европа е много скъп. Досега за нас това бе плюс, но започва да става проблем и за нашата страна, особено за диворастящите билки.

Методи Стефанов е агробизнесмен, съдружник, заедно с брат си Димитър Стефанов, в компанията за производство и преработва на медицински и етерично-маслени култури “Интермед – 1”. Фиpмата е една от водещите у нас за етерични масла, разсдад за медицински и ароматни растения, фитоекстракти, води и др. Стефанов е един от най-големите производители на розово и лавандулово масло у нас. Отглежда в Розовата долина над 3000 дка биологични насаждения с рози, лавандула, синя лайка, римска лайка, бял равнец, невен, маточина и жълт смил. Стефанов коментира данните на Евростат, според които България е на първо място в Европа по производство на билки и подправки.

– Защо вместо да преработваме сами билки и да печелим от това, ние губим добавената стойност като ги изнасяме в чужбина? След това те се връщат у нас под формата на храни, козметика и лекарства на много по-високи цени.

Инвестицията в такива предприятия е изключително голяма, те тепърва трябва да се изграждат. Субсидиране за създаване или модернизация на такива предприятия няма. Липсват политики и целенасочени усилия в тази посока. В следващия програмен период трябва да се помисли как да се използва този огромен природен плюс на нашата държава, как тя да не остава само производител на евтина суровина и как да не се позволява добавената стойност да изтича в чужбина.

Жълт кантарион
От жълтия кантарион се произвеждат антидепресанти

– Кои български билки се възприемат най-добре на пазара към момента?

Все повече се увеличава делът на шипките, като вече имаме много насаждения и с култивирана шипка. Тя беше спряла да се гледа поради това, че работната ръка взима над 50% от печалбата, като при розите, но вече има тип комбайни за бране на шипка, които минимизират този процес. Така по-голямата част от печалбата си остава у собственика.

Валерианата си възвръща пазара, има си своите изисквания за специфични почвено-климатични условия – трябва да е на песъклива и пропусклива почва, но и да има добро напояване в същото време.

На външния пазар много върви сухата лавандула, както и копривата. Но клиентите искат всичко да е чисто, органик, биологично отгледано, защото билките влизат в чайове, хранителни добавки и лекарства. За гарантиране на пазара, който расте и си има своите изисквания, тенденцията е към преминаване от конвенционално отглеждане към биологично. Това не е никак евтино, но е разковничето за оцеляване.

Бял равнец
Билката бял равнец има мощно кръвоспиращо действие

– На какво се дължи интересът към отглеждане на сравнително екзотични за страната ни билки като например жълт смил?

Жълтият смил, наричан още безсмъртниче, както и повечето от по-нетрадиционните за страната билки, се мултиплицираха с идеята да изместим други традиционни производители. Заради това, че имаме добри почвено-климатични условия, трябваше да имаме доста големи икономически ползи. Но се купи на сляпо много недоказан посевен материал, който не даде това качество, което изисква пазарът.

Същото се получи с маточината и синята лайка. Няма билка или етерично-маслено растение, което да е панацея, да е супер уникално и никъде другаде да не се произвежда по света. Нашето предимство е в почвено-климатичните условия и добрите земеделски практики. Но водещ трябва да е пазарът и да му даваме това, което иска, а не това, което сме решили. Трябва да се следи трендът на цените, а не само да се сее.

Лавандула
При лавандуловото масло има прегряване

– До какво ще доведе ускореното увеличаване на площите през последните три години ?

До по-голяма конкуренция и завишаване изискванията за качество. Докато се увеличаваха на всяка цена площите с лавандула, хората не гледаха откъде взимат посевния материал, какъв разсад купуват. Навсякъде тръбим, че сме номер едно като производител, но въпросът е какво произвеждаме? Това че сме най-големият производител като обем не ни гарантира 100% изкупуване. Крайните клиенти искат определено качество.

– За кои масла се очаква пренасищане на пазара?

Маточината, синята лайка, розите, лавандулата, но въпросът е деликатен, всичко зависи от качеството. Ако се каже: “Апокалипсис! Пазарът на лавандулата е сринат!”, ще настане психоза. Ако кажем на производителите: “Всичко е наред, продължавайте така!”, също не е правилно. Важна е устойчивостта за земеделците и да се търси баланс между количество и качество. След всеки бум на билка идва криза.

Защо загубихме пазара на мента? Защото продължиха да я пръскат със забранени химикали и Германия започна да връща тировете. Иначе ментата е в първата петица на най-търгуваните билки в световен мащаб.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close