Оградите срещу Африканската чума по свинете – ефективна мярка или популизъм?

0

Макар да е съмнително, че оградите срещу Африканската чума спират дивите прасета, някои страни в Европа продължават да ги изграждат по границите си. Загражденията струват милиони на данъкоплатците, а според някои анализатори поставянето им е само хвърляне на прах в очите на свиневъдната индустрия от страна на правителствата.

Избухването на Африканска чума по свинете в Дания би спряло целия износ на свинско месо извън ЕС

Въпреки критиките, че е скъпа и неефективна, Дания все пак реши да завърши оградата по южната си граница, за да защити своята гигантска свиневъдна промишленост от дивите прасета. Около 5000 свинеферми изнасят 28 милиона прасета годишно, което представлява половината от датския селскостопански износ и 5% от целия износ, според Датския съвет по земеделие и храни. Избухването на Африканска чума по свинете в Дания би спряло целия износ на свинско месо извън ЕС.

Високата половин метър ограда струва 11 милиона евро и опасва цялата датско-германска граница от Ваденското море на запад до фиорда Фленсбург на изток. Критиците твърдят, че това е загуба на пари, която няма да попречи на Африканската чума по свинете, докато природозащитниците изразяват опасения за въздействието на оградата върху екосистемата.

Ограда Африканска чума по свинете

Загражденията по границата на Дания струват 11 милиона евро

Еколозите са загрижени, че изграждането на оградата ще наруши миграцията на диви животни и птици, някои от които са защитени от датското законодателство и законодателството на ЕС. “От опит знаем, че физическите бариери влияят на миграцията на животните“, казва Тор Хярсен, старши биолог в Световната фондация за защита на дивата природа WWF в Дания пред DW. Елени, вълци, видри, лисици, чакали и жерави са сред видовете, които биха могли да бъдат засегнати.

По границата има десетки отвори, през които дивите прасета могат да преминат

От друга страна Дания е част от Шенгенската зона на ЕС. Пътищата и железопътните линии, които пресичат границата, няма да бъдат предпазени от оградата. Там остават десетки отвори,  през които дивата свиня може да преминава. На изток дивата свиня може да преплува фиорда Фленсбург, който разделя Германия и Дания. Критици като Хярсен и експертът по миграция на дивата свиня Ханс Кристенсен казват, че най-големият риск от разпространение на Африканска чума по свинете не е от дивите свине, които преминават границата.

Заплахата е от камионите, превозващи заразени свине или разпространяващи заразена храна, убедени са те. Анализаторите смятат, че оградата няма как да се пребори с вируса, но представлява демонстрация пред мощната свиневъдна промишленост, че правителството прави нещо по въпроса и имитира предприемането на мерки за предотвратяване на заразата. В Германия не е открита Африканска чума по свинете, което повдига още въпроси защо изобщо се изгражда оградата в Дания.

Заплахата е от камионите, превозващи заразени свине или заразена храна

Германската провинция Бранденбург от своя страна се кани да изгради 120-километрова ограда по границата с Полша, за да се защити от болестта. Съоръжението на стойност 160 000 евро ще бъде издигнато по дигите на реките Одер и Ниса, които са част от 280-километровата граница между Полша и Бранденбург. В Полша бяха регистрирани над 50 случая на АЧС по диви прасета.

И в други германски провинции се подготвят да сложат огради по границата – в Мекленбург-Предна Померания и Саксония-Анхалт властите са закупили преместваеми заграждения, които все още не са монтирани. Люксембург също поставя ограда в 8-километрова отсечка по границата си с Белгия.

Ограда по границата диви прасета Румъния

Тази ограда по границата на България с Румъния трябваше да спре проникването на заразата

Провинция Бранденбург слага два вида огради – електрически и такива със специфична миризма, която отблъсква глиганите. Става дума за вълча урина – естествен репелент, който прогонва животните, тъй като те получават сигнал за заплаха от гладни хищници. Такъв бе използван и по българската граница с Румъния, но нито препаратът, нито оградата там спряха проникването на заразата у нас. Телените заграждения в продължение на 133 км по нашата граница бяха монтирани по времето на земеделския министър Румен Порожанов, а стойността им бе над 1,3 млн. лева. Въпреки мерките, чумата навлезе в страната ни, а до момента са избити хиляди животни.

Полша се отказа да строи ограда срещу чумата, прецени, че е неефективно

Междувременно полските власти се отказаха от изграждането на ограда срещу болестта. Проектът предвиждаше ограда с дължина над 1100 км по границата с Украйна, Русия и Беларус. Полският министър на земеделието Ян Ардановский обаче се позова на становище на EFSA, според което дългите огради не вършат работа в борбата с Африканската чума. Вирусът на заболяването се появи в Полша преди шест години.

Споделете.

Коментирайте

Close