Модерна геотермална оранжерия откриха в Минерални бани

0

Модерна оранжерия за краставици върху площ от 16 декара откриха в община Минерални бани, област Хасково.

Оранжерия за краставици Минерални бани

Новата оранжерия е автоматизирана и високотехнологична

Тя ще се отоплява от естествен минерален извор с температура на водата над 47 градуса по Целзий, като производството е автоматизирано и високотехнологично. По този начин инвеститорите ще пестят разходи от гориво и напояване. Компютър ще следи за влажността на въздуха и капковото напояване на почвата, за осветеността и температурата в помещенията.
Оранжерия за краставици Минерални бани

Очаква се оранжерията да дава три реколти на година

В оранжерията ще се отглеждат краставици, като очакваният добив е между 40 и 60 тона на декар от една реколта. Прогнозата е оранжерията да дава до три реколти годишно. Инвестицията е 2,75 млн. лева по мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. В предприятието ще бъдат открити 20 работни места.
Собствениците на оранжерията са Иван Тончев и синът му Никола, който е студент по “Автоматика” в Техническия университет в София. Семейството отглежда зеленчуци повече от 10 години, като преди това е имало по-малка оранжерия на газ в пловдивското село Градина.
Оранжерия Минерални бани

До оранжерията е изградена и къща за гости

С увеличението на цената на синьото гориво се стопили и печалбите, затова решили да инвестират в новото предприятие в Минерални бани. Мястото е избрано заради добрия инвестиционен климат в общината. На територията на стопанството освен оранжерията е построена и къща за гости любители на екотуризма.

Божидар СъбевТекст и снимки: Божидар Събев,

член на Асоциацията на селскостопанските журналисти в България

Споделете.

Коментирайте

Close