10 причини защо хлябът е полезен за здравето

0

Откакто свят светува неизменна част от трапезата на всяко едно домакинство е хлябът. Но през последните няколко години той е строго забранена храна в много диети, заради твърдението, че от хляба се дебелее. Много потребители вече го считат за ненужна и дори вредна част от менюто.

Сега тенденцията се изменя. Въпреки че дневната консумацията на хляб не достига препоръчваните от Световната здравна организация стойности, все повече места, от които можете да закупите хляб, отварят врати. Това са бутикови пекарни, а предлаганите видове хляб са десетки. Така те отдават заслуженото внимание и място на този продукт.

Съществуват много причини, поради които хлябът трябва да е основна част от менюто на всяко домакинство, но това са десетте основни:

1. Хлябът се прави от зърнено-житни култури – незаменима част в основата на хранителната пирамида.
2. Осигурява основна част от енергията, от която се нуждае човешкия организъм.
3. Включването на хляб към всяко хранене е добър начин да покрием дневния прием на въглехидрати, препоръчван от специалистите.
4. Хлябът съдържа много малко мазнини (1 г. на 100 г. хляб), което го прави идеална основа на нашата въглехидратна диета с минимален прием на мазнини.

5. Притежава силен засищащ ефект и улеснява чревните функции, поради високото съдържание на фибри в него и особено в черния (типов) хляб.
6. Приемът на фибри намалява риска от диабет и висок холестерол.
7. Диетолозите препоръчват 100 г. хляб на ден, разделен на няколко порции, за хората спазващи диети за отслабване.
8. Хлябът също така съдържа водно разтворими витамини от Група B, които подпомагат преобразуването на храната в енергия, поддържат косата, кожата и ноктите ни здрави, образуват червени кръвни клетки (еритроцити) и антитела и спомагат нервната и кръвоносната система.

9. Съдържа множество минерали като калций, фосфор, магнезий и калий, които са от съществено значение за човешкия организъм.
10. Консумацията му е подходяща, както за деца и юноши, поради повишената им физическа активност, така и за възрастни хора, тъй като се сдъвква по-лесно и не натоварва храносмилателната система.

Превод от испански: Георги Харизанов
Стажант-преводач в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close