Вкуси България със SlowTours.bg

Може да има недостиг на зелени салати по празниците

0

Недостиг на зелени салати може да се очаква в дните около Великден и Гергьовден. Причината е, че у нас е произведен много по-малко разсад от обичайното, предупреди Мариана Милтенова, председател на УС на Съюза на градинарите в България.

Мариана Милтенова

Мариана Милтенова, председател на УС на Съюза на градинарите

“Производителите, които захранват основно земеделците в Южна България с разсад за зелени салати, пипер, домати и др., казват, че не са планирани достатъчни количества салати точно за периода около Великден и Гергьовден. През 2020 г. е останало голямо количество непродадени салати, тъй като не са предвидили добре какви количества да заложат. Затова сега може да има недостиг на салати”, обясни Мариана Милтенова.

Илия Гатев, директор Борса Първенец

Илия Гатев, изпълнителен директор на тържище “Родопи 95” АД

Дефицит към момента не се очертава, увери обаче изпълнителният директор на тържище “Родопи 95” АД Илия Гатев. На зеленчуковата борса в с. Първенец има достатъчно количества и то от български произход, но е възможно цените на зелените салати по празниците леко да скочат, допълни Гатев.

Заради коронакризата цените на българската земеделска продукция тръгнаха нагоре, припомня той. “Кризата се отразява негативно, оборотите на търговците са надолу, в същото време някои цени на храните се вдигат”, казва Гатев, цитиран от Агенция “Фокус”. Това важи само за българските оранжерийни продукти – салата краставици, домати и др. В същото време вносната стока е със същите цени като миналата година, при нея няма скок в цената. Тенденцията е не само на тържището в Първенец, а и на други места в страната.

Споделете.

Коментирайте

Close