Caryx

Европа е в капана на недостиг и рекордна цена на маслото

1

Цената на маслото скочи двойно и тройно в цяла Европа през последната година и половина, като в България поскъпването е с над 64%. Повишаването на търсенето и намаляването на производството на мляко доведе до исторически скок в цената на млечните продукти през 2017 г. Причините за това са с глобален произход. Комбинацията от намаляващо производство на мляко в ключови страни производителки и неблагоприятните климатични условия доведоха до рекордно високи международни цени на маслото през юни 2017 г., посочва Организацията на ООН за прехрана и земеделие FAO.

Ограничените възможности на всички основни страни производителки за експорт на млечни продукти доведоха до значително покачване на цените на млякото, включително и на маслото, каза FAO.

Износът на масло от Европейския съюз се е свил с 15% през 2017 г. като обем, въпреки че стойността му е нараснала с 14 на сто. Съединените щати са на първо място в класацията с увеличение на цените от 39% (с основен внос от Ирландия), в сравнение с 2016 г., следвани от Саудитска Арабия (основен внос от Дания), въпреки че обемите са намалели с 47%. Китай е на трето място с 9% увеличение (64% внос на масло от Франция).

По данни на EU Milk Market Observatory, Нова Зеландия – най-големият производител на млечни продукти в света, е изнесла с 11% по-малко масло през първото полугодие на 2017 г., в сравнение със същия период на предходната година, посочва BBC.
цени краве масло
Сегашният недостиг в доставките на масло и последвалия връх в цената на маслото следва един от най-продължителните периоди на ниски цени на млечните продукти, откакто световните пазари се сринаха през 2007-2008. Краят на млечните квоти през 2015 г. обаче рефлектира пряко върху производство на млечни продукти. Това предизвика спад в цените на млякото, което доведе до отпадане на някои производители от пазара. Допълнителен натиск оказа и лошата година – 2016 г. не бе добра в много европейски страни за отглеждане на фуражи, а това доведе до по-ниски добиви на мляко през 2017 г.

Цените на млякото паднаха наполовина между 2014 г. и 2015 г., тъй като много от млекопроизводителите по света прекратиха бизнеса си или задлъжняха. ЕС отговори чрез въвеждане на доброволни намаления в производството на краве мляко и компенсиране на земеделските стопани. Така световните доставки на мляко от петте водещи региона в производството се понижиха с 0,4% през 2016 г.

При нарастващото търсенето на маслото и спад в обема на доставките резултатът е очевиден – цените скочиха до небето. За година и половина цената се е изменила от 2 500 евро на тон през април 2016 г. до 6 500 евро през септември 2017 г.

В същото време потреблението на масло продължи да расте. Според Кевин Белами, глобален млечен стратег в холандската „Rabobank“, има „структурна промяна“ в моделите на търсене на маслото и млечните продукти. „Хората все повече търсят масло“, казва той пред „Файненшъл таймс“.

Последните проучвания поставят под съмнение връзката между маслото и сърдечно-съдовите заболявания, изостряйки ентусиазма на потребителите да купуват масло, а не маргарин и заместващи продукти. Лошата реклама относно потенциалните ефекти върху здравето на някои масла с растителен произход също подтикна потребителите да се върнат към кравето масло.

„Потреблението на краве масло нараства, тъй като купувачите все повече търсят натурални продукти и изоставят маслата за мазане като маргарин“, казва Рафаел Морау, анализатор по храните в „Euromonitor“.

Въпреки повишаването на цените на маслото обаче „много земеделски стопани нямат способността да увеличават продукцията си“, казва Пати Клейтън, старши анализатор на млечните продукти в Борда за развитие на земеделието и градинарството, основан от земеделски стопани и производители.
цени краве масло
Рекордните цени на маслото не означават, че млекопроизводителите и компаниите могат просто да пренасочат производството си, за да се възползват от тях, тъй като те трябва да доставят на клиенти си на дребно и прясно мляко, сметана и сирене. „Производителите на мляко трябва да дадат приоритет на дългосрочните си клиенти“, смята Пати Клейтън.

Различните страни в ЕС реагираха по различен начин в ситуацията с маслото. В България цените на маслото достигнаха до над 8 лева за пакет от 250 грама. Родният бизнес мотивира високите цени на маслото с разходи за заплати и електроенергия. Пред Дарик радио председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров посочва, че причината за по-високите цени на краве масло, кисело мляко, сирене и кашкавал е и в повишената изкупна цена на суровото мляко. През 2017 г., според него, тя е скочила с 40 на сто.

За разлика от България, супермаркетите в Германия реагираха на променящия се световен пазар на масло като понижиха цените си. Във Франция разходите за купувача на пакет масло почти не са се променили, посочва ВВС.

Сегашният недостиг на масло би бил по-малко тежък, ако имаше налични запаси, за да се върне пазарният баланс. Силното търсене обаче наруши световните запаси. Освен това Китай се връща на пазара за закупуване на млечни продукти, включително на масло и сирене, казва Кевин Белами от „Rabobank“. „Цените на маслото ще паднат, но не и до първоначалните нива“, допълва анализаторът.

loading...
Споделете.

1 коментар

Коментирайте

Close