BASF Priaxor

МЗХ гради оранжерия за домати в Монголия за 1,7 млн. лв.

1

Оранжерия за домати, краставици и пипер ще изгражда нашето аграрно министерство в столицата на Монголия – Улан Батор. То е обявило обществена поръчка, с която възлага срещу 1,7 милиона лева с ДДС проектирането на съоръжението. От обявлението става ясно, че тези пари ще бъдат похарчени само за инженеринг на оранжерията. Със споразумение от 11.05.2015 г. земеделските министерства на България и Монголия са се договорили страната ни да осигури техническата помощ по построяване на съоръженията. Сумата за проекта е част от неразплатения дълг на Монголия към страната ни. Преди няколко години бе договорено той да бъде изплатен и върнат като инвестиция в Монголия.

Не е ясно на кого е хрумнало да развива тъкмо пазарно ориентирано зеленчукопроизводство в Улан Батор, при положение, че пазарът там е силно свит – Монголия е най-рядко заселената независима държава в света с 2,84 милиона население и гъстота от 1,7 души на квадратен километър по данни на Световната банка.

Обществената поръчка на МЗХ е обявена на 14 ноември 2016 г. – денят, в който премиерът Бойко Борисов депозира оставката на правителството в парламента. Поръчката трябва да бъде спечелена само от една фирма с мотива, че предметът й е сложен, “комплексен, като част от него подлежи на изпълнение в чужбина, поради което е целесъобразно изпълнението да се възложи на един изпълнител, а не на няколко такива, координирането и контролирането на които би създало повече проблеми, отколкото ползи, поради което не се явява ефективно”.

Според сайта Фрогнюз оранжерията ще е разположена върху 5000 квадратни метра. В изградените помещения ще се отглеждат традиционни български зеленчуци в съотношение 40% домати, 30% пипер и 30% краставици. Оранжерията ще издържа на температури между -50 и +40 градуса, съобразени с монголския климат, посочва електронното издание.

За българска оранжерия в Улан Батор съобщи президентът Росен Плевнелиев, който през май миналата година посети Монголия. Тогава той обяви, че пилотният проект ще струва 1 млн. щатски долара, като цялостното оборудване и инженеринг ще бъдат предоставени от България, а финансирането вече е осигурено от монголската страна.

Целта на инвестицията е страната ни да стъпи на монголския пазар, като на място ще произвежда българска земеделска продукция под надзора на родни специалисти. По думите на зам.-министъра на земеделието Васил Грудев, който също участваше в правителствената делегация в Улан Батор през май 2015 г., “Монголия за нас представлява врата, както за цяла Азия, така и най-вече за Китай. Оранжерията е на стойност над 1 млн. щатски долара, тя ще бъде изградена от България, с българско ноу-хау, с български специалисти, с български продукти и ще бъде изградена тук. Знаете, че Монголия е нетен вносител на плодове и зеленчуци, тъй като няма възможност за отглеждане в страната. Парите вече са получени от България”.

Според Грудев, цитиран от Дарик радио, възможността, която имаме с изграждането на тази оранжерия, е да използваме капитала на Монголия като възможности за развитие на пазара и за стъпване на азиатския пазар. “Това е още една стъпка за развитие на нашия сектор, най-вече на зеленчукопроизводството”, посочва тогава пред репортери зам.-министърът.

В същото време на българска почва ситуацията с производство на домати и пипер е тревожна. От 2005 година до момента площите, заети с пресни зеленчуци намаляват постоянно, като през 2014 година те са 29, 394 хил. ха, се посочва в доклада “Базови показатели за развитието на производството в сектор “Зеленчуци”. Предвиждания в средносрочен план – 2021 г.” на екип от Центъра за икономически анализи на селското стопанство към Института по аграрна икономика – София.

Реколтираните площи с пипер и домати през 2014 година са с 43% по-малко от площите с тези култури през 2005 година. Миналата година площите с домати са били 3,8 хил.ха, а с пипер – 3 хил. ха. Площите с краставици и корнишони се задържат на сравнително постоянно ниво – около 1 000 ха.

През последните 10 години в нашата страна се наблюдава тенденция на спад на произведената продукция в сектор зеленчукопроизводство. Това е пряко свързано с намаляването на площите през годините, както и с факта, че средните добиви от основните култури се колебаят и зависят силно от климатичните условия.

Сред основните проблеми на българските зеленчукопроизводители са и малките по размери стопанства и съответно сравнително малките произвеждани количества, което затруднява пазарната реализация. Родните производители са и в силна конкуренция с вносната продукция. Причините за ниското производство са още намаляване на броя на стопанствата, отглеждащи зеленчуци, намаляване на размера на площите, разрушената хидромелиоративна мрежа, силната зависимост от метеорологичните условия, ниско подпомагане от страна на държавата.

Правителството показва силен интерес към задълбочаване на връзките с Монголия. В последния брой на Държавен вестник е публикувана Програма между правителствата на двете страни за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката в периода 2017 – 2021 Г. Прорамата е одобрена от кабинета “Борисов” малко преди изборите – на 28 октомври 2016 г.

След излизането на публикацията за българската оранжерия в Монголия пресцентърът на Министерството на земеделието и храните разпространи следната позиция: 

Всички процедури и законно установени срокове по обявяването на документация за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Проектиране и изграждане на оранжерия за отглеждане на зеленчуци в гр. Улан Батор, Република Монголия“ са спазени. Процедурата е стартирана на 10 октомври и изпратена към Агенцията за обществени поръчки за контрол съгласно Закона за обществените поръчки на 8 ноември 2016 г.

Независимо от оставката на Правителството, Министерство на земеделието спазва стриктно сроковете и дейностите по поетите по международна линия договори и споразумения.

В това число е и задължението на страната ни по Споразумението от 2008 г., подписано по време на управлението на правителството с премиер Сергей Станишев между България и Монголия, с което се задължаваме да осъществим проектиране и изграждане на оранжерии в Монголия. Средствата за изграждане на оранжерията са предоставени на Българската страна от правителството на Монголия.

Подписаното Споразумение урежда задълженията между правителствата на двете страни като определя сумата от 1 046 864,18 щ.д, която да бъде разходвана за тази цел по „Програмата за техническа помощ в сектор земеделие”. Средствата са част от изплатения дълг на Правителството на Монголия към Република България, който възлиза на общо 2 046 864,18 щ.д. и са преведени по бюджет на Министерство на външните работи.

На 22 февруари 2013 г., двете страни препотвърждават желанието да се развива и задълбочава икономическото сътрудничество като актуализират договореностите с допълнение към Споразумение между правителството на Република България и правителството на Монголия”, подписано през 2008 г.

В рамките на шестата сесия на Междуправителствената българо-монголска смесена комисия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество, която се проведе в периода 4-5 април 2016 г. в София, министърът на промишлеността и земеделието на Монголия г-жа Раднаа Бурмаа се срещна със заместник-министъра на земеделието и храните г-н Васил Грудев. По време на срещата бяха обсъдени „Технически параметри и изисквания за изграждането на оранжерия/и”, които залегнаха като текст в Протокола от шестото заседание на Междуправителствената българо-монголска комисия в частта „Сътрудничество в областта на селското стопанство”.

На тази основа бе изготвено техническо задание за инженеринг (проектиране и изграждане) на оранжерия в Монголия и осигуряване на техническа помощ след изграждането и влизането й в експлоатация, както и подготвена обществената поръчка.

loading...
Споделете.

1 коментар

  1. УАА!
    1,5 млн за проектиране на няколко декара еднакви железа
    мляс, мляс

Коментирайте

Close