Вкуси България със SlowTours.bg

Нежният аромат на разцъфнали градини с киви обгърна Петричкия край

0

Ароматът от разцъфналите градини с киви се усеща навсякъде в южната част на Петричката котловина,  където от близо 40 години местните стопани отглеждат екзотичния плод. В момента кивито е в период на масов цъфтеж и едрите му бели цветове ухаят с нежен, деликатен аромат.

Макар на пръв поглед климатичните условия в България да не са подходящи за топлолюбивото киви, то вече се отглежда на много места по Южното Черноморие, в Пазарджишкото и Пловдивското поле, но най-много насаждения има в района на Петрич. Тук те са създадени експериментално в резултат на целенасочена държавна политика.

Публикувахте от Albena Georgieva в Събота, 23 май 2020 г.

Градините с киви в този край на Югозападна България са засадени през 1978 г. от Аграрно-промишления комплекс в Петрич. Земеделската наука тогава установява, че петричкият климат е подходящ за отглеждане на киви с меката си зима и с богатата си на хумус и влага почва.

Албена Георгиева, киви

Албена Георгиева в градината си с киви

Така председателят на местното АПК решава да се засадят 500 декара с френско киви. Първоначално се гледа в оранжерии, докато се адаптира. През 90-те години на ХХ век масивът е раздробен и земята е върната на собствениците. Така семейството на Благой Георгиев се оказва с пет декара киви. С отглеждането на градината днес се занимават дъщерите му Албенка и Костадинка Георгиеви.

Другите насаждения с киви край Петрич постепенно се стопяват, като от някогашните 500 декара днес са останали 200 декара градини с екзотичния плод. За тях се грижат десетина семейства, като повечето от тях отглеждат плода, за да го търгуват на борсата. Албена и сестра й развиват модерна ферма за киви, като годишната продукция е около 3-4 тона.

Допреди две години „Киви.бг“ продава само свеж плод. Днес фамилията прави от киви сладка, шоколад, нектари, сапуни с ексфолиращ ефект. Обелките се сушат и използват за чай, тъй като са богати на витамин C и имат три пъти повече антиоксиданти, отколкото в самия плод.

Кивито от древни времена се отглежда в тропическите зони на Китай. Там е ползвано предимно като лекарство – давали са го за подсилване на жените и децата. През 1904 г. растението е пренесено в САЩ, а две години по-късно и в Нова Зеландия, където е наречено на малката безкрила птичка киви – националния символ на страната. Днес Нова Зеландия е най-големият производител на киви.

Цвят, цъфтеж на кивиПлодът е с изключително високо съдържание на витамин С, особено в малките черни семчици. Количеството от този витамин в кивито е 8-10 пъти повече, отколкото в лимони, други цитрусови плодове или касис. В 100 г киви има необходимата доза витамин С за седмица. Кивито е богато и на калий, калций и желязо, в същото време е нискокалоричен, подпомага изгарянето на мазнините, укрепва артериите. Плодът е полезен за сърцето, понижава високото кръвно налягане, намалява риска от образуване на трoмби.

През 70-те години на ХХ век кивито става популярно в кулинарията. Днес, освен в Нова Зеландия, киви основно се произвежда в САЩ, Япония, Австралия и Италия. В България кивито се бере през октомври, като трябва да е леко твърдо и да се остави да омекне, за да е готово за консумация през зимните и ранните пролетни месеци. Българското киви е по-дребно, но по-сладко на вкус, за сметка на киселинността.

Споделете.

Коментирайте

Close