Вкуси България със SlowTours.bg

Ловни соколи пазят от вредители лозя и овощни градини

0

Ловни соколи бранят от вредители лозови масиви, рибарници, разсадници и овошки

Ловни соколи пазят от вредители лозя и овощни градини у нас. Хищните птици се използват и в разсадници и рибарници, съобщи Павел Якимов, председател на Българската асоциация за запазване на грабливите птици. По тези проекти работи Българската соколарска асоциация. Използването на ловни соколи за охрана не е нещо ново, тъй като в европейски градове като Лондон, Париж, Мадрид, Венеция и др., те специално се отглеждат за опазване паметници на културата и обезопасяване на летища.

От години Кремъл и центъра на Москва „се охраняват” от соколи, които предпазват сградите и паметниците на културата от гълъби и врани. “Тези хищни птици, макар да са „ниска технология”, засрамват и вкарват в малкия си джоб високите технологии. Особено са полезни на летищата, където не само спестяват пари, но и човешки животи”, обяснява Якимов.

С ловни соколи в Европа обезопасяват летища и пазят културни паметници

В България все още има проблеми с ползването на хищните птици при опазването на паметници на културата. Член 65, точка 12 от Закона за опазване на дивеча забранява лова с хищни птици без значение какъв е техният вид и произход. От Българската соколарска асоциация се опитват от 14 години да решат този проблем.

“Използвайки характеристиките на животното и взаимоотношенията в хранителната верига, соколите влияят на плячката, т.е. я плашат. Птицата играе ролята на хубаво, чаровно и добре изглеждащо плашило. Всички останали държави насърчават това, а ние противостоим. Наистина е срамно”, коментира Якимов.

Българската асоциация на грабливите птици  прави демонстрации на ловни соколи за 6-та поредна година в рамките на специализираната изложба „Природа, лов, риболов” в Пловдив. Те са атракция за всички посетители и най-вече за децата, особено заради способността си да развиват скорост от 320 до 400 км в час.  На изложението може да се видят два ловни сокола – Хариет и Синдиле, което в превод от суахили означава „борец за живот”. И двете птици са потомци на мишелов на харис и сокол, които са участвали и в други изложения. Хариет и Синдиле са на 10 месеца, но това не им пречи да са съвършени ловци. Демонстрациите с тях могат да се видят до неделя в 3-та палата на пловдивския панаир.

Сн. Архив на в. Марица

Споделете.

Коментирайте

Close