Вкуси България със SlowTours.bg

Сакура – ароматната магия на цъфналите вишни

0

Сакура, както по света са известни японските вишневи дървета, е символ на Япония и възхищава хората по целия свят със своята неповторима красота. Сакура дърветата са толкова популярни сред туристите, че всяка пролет в Япония идват хиляди хора, за да се любуват на ароматните им розови или бели цветове.

Предполага се, че името сакура идва от сакуя (цъфтеж, цъфтене), което пък произхожда от името на принцеса Коно-Хана-Сакуя-Химе, чийто храм гробница е разположен на върха на планината Фуджи. Легендата разказва, че принцесата паднала от небето върху едно вишнево дърво, а буквалният превод на името й означава „принцесата на дърветата цветя”, защото в онези дни в Япония цвете не означавало нищо друго, освен вишнев цвят.

Сакура

Сакура е национален символ на Япония

Вишната символизира националния характер на японците. В културата на древната страна вишневото дърво олицетворява силата на духа, изпитанията на живота и стремежа към съвършенство. Животът на самураите от феодалните времена бил сравняван с краткотрайните цветчета, които живеели не повече от три дни, а самураите били готови да пожертват живота си по всяко време, ако има нужда от това. Друга поговорка казва: “Вишната сред цветята е това, което е самураят сред хората”.

Сакура

Понякога ханами продължава и през нощта

Традицията да се любуват на цветята се нарича ханами и се заражда на японските острови още през III век и първоначално се практикува в императорския двор и от артистокрацията. През VIII в. хората от висшата класа се наслаждавали на цъфтежа на вишните и пишели стихове, въодушевени от красотата и изяществото на дърветата. Днес ханами е народен празник. Много японци събират семейство и приятели, за да се насладят на ханами. Обикновено правят пикници под цъфналите дървета с храни, саке и музика – така се наслаждават на красотата на природата като приветстват новия сезон.

Сакура

Сакура – магията на цъфналите вишни

Традицията ханами стана много популярна сред туристите, които също искат да се насладят на аромата и красотата на цъфналите вишневи дървета. Едно незабравимо преживяване е провеждането на известната чаена церемония под разцъфналите вишни. Често се организират вечери със суши, саке и бира, които продължават и през нощта, когато луната осветява цветчетата в хиляди нюанси.

Някои региони и градове в Япония са известни с ханами празненствата. Градът Хиросаки, в който се провежда фестивалът Сакура Масури, е известен с великолепието на вишневите цветове, които привличат посетители от близо и далеч. Планината Йошино в префектута Нара със своите над 30 000 дръвчета се счита за най-доброто място в цяла Япония за наблюдение на сакура. В Токио в парк Уено цъфтят над 1 200 дръвчета, чиито цветове придават особен чар на града през това време на годината.

Сакура

Сакура е празник за всички японци

В наши дни съществуват близо 400 вида сакура. Някои от най-разпространените са Яма сакура или планинска вишна, Ито сакура, наричана още Шидаре сакура или плачеща вишна, Хиган сакура или равноденствена вишна, Такане сакура или вишна на върховете, Кан сакура, наричана още Ганджицу сакура, Новогодишна вишна, Широ сакура или Мияма сакура, вишна от вътрешността на планината и Меджиро сакура или Коме сакура, оризова вишна. Видовете сакура се различават и по броя на венчелистчетата – той варира от 5 до над 100.

Сакура

Сакура привлича туристи от цял свят

Най-разпространените цветове, с които цъфти сакура са розово и бяло, но тя може да цъфти и в червено и жълто. Има дори видове, които променят цвета си по време на цъфтежа. Сакура дърветата цъфтят по различно време и обикновено самият период от разцъфването до прецъфтяването е много кратък. Ако сте заинтересовани да видите цъфтежа на вишните в в Япония през 2018 г., има две много важни неща, които трябва да имате предвид, когато правите плановете си за пътуване.

Сакура цъфтят обикновено между края на март и началото на май в Япония. Най-добрите дати за ханами могат да варират в голяма степен според географското местоположение в страната. В районите с по-мек зимен климат обикновено сакура започва по-рано. По тази причина цъфтежът на вишните започва първо в южната част на района, почти винаги най-напред в Окинава, а след това напредва към север.

Сакура

Сакура през 2018 г.

Други фактори, влияещи върху цъфтежа на вишните, са вятърът, дъждът и температурата, които могат да накарат дърветата да цъфнат по.рано или по-късно, да удължат или съкратят сезона на сакура, което е причина прогнозата за цъфтежа да се различава ежегодно. Пролетното пробуждане на вишните тази година започна около 25 март и ще продължи до средата на май.

Снимки: CNN Travel

Споделете.

Коментирайте

Close