Вкуси България със SlowTours.bg

Нов живот за карантията – лекари насърчават яденето на дреболии

0

Британски лекари реабилитират дълго отричаната животинска карантия и препоръчват на хората да консумират бъбреци, сърца, дроб, шкембе и волски опашки. Дреболиите са много полезни за здравето, а консумацията им помага и за опазването на околната среда, посочват от The Public Health Collaboration пред Foodnavigator.com.

Карантията е сред най-богатите на полезни вещества храни на планетата

Организацията започна едномесечната кампания Organuary в социалните мрежи, която насърчава консумацията на карантия поне 1-2 пъти седмично. Лекарите твърдят, че дреболиите са сред най-богатите на полезни вещества храни на планетата. Животинското сърце съдържа Коензим Q, който е 10 пъти по-мощен от витамин Е и това го прави един от най-мощните антиоксиданти, посочват експертите. В сърцето се съдържат и високи нива на селен, желязо и цинк.

Бъбреците са много богати на селен, а говеждият черният дроб е най-добрият източник на витамини и минерали. Пилешките дробчета, агнешкият и свинският черен дроб също са полезни, но говеждият дроб осигурява седмичната доза от витамините А и В12. В него също така има високи нива цинк, нужен за хормоналната обмяна, холин за конгитивното здраве, фолиева киселина за възстановяване на ДНК, желязо за производството на червени кръвни телца и мед за по-добра абсорбция на желязото в червата.

Шкембето, волските и свинските опашки също не са за подценяване

Шкембето, волските и свинските опашки също не са за подценяване. Те са ботгати на колагенов протеин. Въобще карантията е ненадмината по своята хранителна стойност, изтъква д-р Зоуи Харкомб. Застъпници за опазване на околната среда също подкрепят консумацията на дреболии, защото така ще се намалят хранителните отпадъци. В момента голямо количество от животинските вътрешности се изхвърлят. Насърчаването на консумацията им ще намали отделянето на въглеродните емисии, тъй като няма да се налага отглеждането на повече животни. В същото време карантията е много по-евтина от мускулното месо.

Според Националното проучване на храненето, през 1974 г. средностатистическият британец е консумирал 50 г карантия седмично, докато през 2014 г. това количество е паднало до 5 грама. И макар Великобритания да се радва на значителни експортни продажби на карантия, по данни на Асоциацията на независимите доставчици на месо (AIMS) продажбите вътре в страната са намалели с 13 процента през последната година.

Споделете.

Коментирайте

Close