Френските търговци спряха вноса на месо в защита на родното производство

0

Търговци на дребно във Франция спряха покупките на вносни меса заради масовите демонстрации на фермерите срещу ниските изкупни цени на продукцията им. Френските фермери се обявяват против вноса на евтини меса и субпродукти от Германия, Испания и страните от Източна Европа като блокират движението по магистралите и централните пътища на страната, палят камари от гуми, струпват купчини пръст, варели, слама и земеделски отпадъци.

Фермерите горят гуми и сено по време на блокадата на магистралата между Морле и Брест в Бретан. (Fred Tanneau/AFP)

Фермерите горят гуми и сено по време на блокадата на магистралата между Морле и Брест в Бретан. (Fred Tanneau/AFP)

Демонстрациите тази седмица притискат френските търговци на дребно още повече до стената като най-засегнат е вносът на говежди и свински меса, коментира пред Аgriland.ie Бернадет Бърн от парижкия офис на ирландския хранителен борд “Bord Bia”.

По думите й, повечето организации на търговци на дребно във Франция са преустановили вноса на ирландско месо още преди последните протести на фермерите. Бърн допълни, че спирането на доставките може да продължи до септември.

The message "Valls, we're waiting for you" is written with tyres on the A6 highway in Limonest near Lyon, as French farmers blockade it

Френските фермери адресираха до премиера Манюел Валс посланието “Валс, чакаме те”, написано с гуми на магистралата A6 в Лимоне край Лион. (Robert Pratta/Reuters)

“Това изправя пред сериозни проблеми износителите, включително и ирландски компании, които сега трябва да намерят алтернативни пазари за своята продукция”, подчерта Бернадет Бърн. Тя уточни, че най-засегнати са доставките на говеждо и свинско месо и субпродукти, но чувствително е засегнат и вносът на агнешко. Бърн заяви, че макар ситуацията да е трудна за ирландските компании, щеше да е много по-лошо, ако това се беше случило през миналата година.

“Ако това се беше станало преди 12 месеца, въздействието върху Ирландия щеше да е много по-сериозно. По това време имахме значително увеличение на вътреобщностните доставки на говеждо и за нас френският пазар беше много важен.”

Фермерски протести Франция

Френски фермер избутва гуми в огъня по време на блокадата на магистрала A1 Лил-Париж, Северна Франция. (Pascal Rossignol/Reuters)

Сега индустрията е захранила пазара със значително количество говежди пържоли и карантия и през последните седмици френските търговци казват “не” на ирландското месо. В супермаркетите вече френско говеждо и свинско почти не се предлага, а витрините са пълни с меса от Полша и Чехия.

“Процесът започна преди няколко седмици, но сега вече чуваме категоричен отказ на френските търговци да предлагат ирландско говеждо”, казва Бърн. Досега то се продаваше както в супермаркетите на Франция, така и за нуждите на местната хранително-вкусова промишленост.

Протести на фермерите Франция

Френски фермери блокираха магистрала А6 край Лион. (Robert Pratta/Reuters)

Основният проблем е в това, че френските животновъди са недоволни от изкупните цени на месото и смятат, че те са паднали дотолкова, че не покриват дори разходите за производство.

За да могат поне до известна степен да се конкурират с евтината продукция от внос, фермерите поискаха държавата да субсидира производството им. Неотдавна на среща между заинтересованите страни от сектора френските търговци на дребно се съгласиха плавно да увеличават с по 5 евроцента на килограм цената, която плащат за произведеното във Франция говеждо, като в рамките на месец скокът да достигне 20 евроцента/кг.

Фермери протести Франция

Животновъди блокират входа на завод за млечни продукти в Сан Брис он Куглес. (Jacky Naegelen / Reuters)

Въпреки това, френските фермери казват, че увеличението на цените не е било приложено и тази седмица те отново излязоха по улици и магистрали, за да изразят гнева си.

След пика на пътните блокади, протестиращите фермери се съгласиха да освободят част от пътищата в северната и западната част на Франция, но заявиха, че демонстрациите им ще продължат.

Блокада фермери Франция

Френските протестиращи фермери поставиха барбекю по време на блокадата на магистралата между Компер и Брест в Бретан. (Fred Tanneau / AFP)

В опит да успокои ситуацията, френският министър на земеделието Стефан льо Фол тази седмица обяви редица спешни мерки в подкрепа на притиснатите от ниските цени земеделски производители.

Мерките включват освобождаване от данък върху имотите, подкрепа при плащането на лихви по заемите, отлагане на плащанията на социалните осигуровки както за работниците, така и за работодателите в сектора специализирано животновъдство, отлагане на крайния срок при плащанията на данъците върху приходите, предсрочно възстановяване на ДДС и други.

След изявлението на министър льо Фол, засега броят на демонстрациите на френските фермери е намалял. Те обаче са категорични, че ако исканията им не бъдат приети, ще блокират достъпа до всички курорти на Лазурния бряг.

Споделете.

Коментирайте

Close