Браншовиците към веригите: Методично унищожавате българското производство

0

Представителите на браншовите организации от сектор “Плодове и зеленчуци” са възмутени и гневни от реакцията на търговските вериги, които отказаха предложението на земеделското министерство приоритетно да предлагат български храни.

Дузина асоциации на производители на плодове и зеленчуци изпратиха гневно писмо до Министерския съвет, мултинационалните вериги и медиите, в което заявяват, че големите хипермаркети единствено целят генерирането на високи печалби за сметка на потребителите и че те от години методично унищожават българското производство. Публикуваме писмото дословно:

“(…) От години ние обсъждаме и населението недоволства, че предлаганите плодове и зеленчуци в тези супермаркетни вериги нямат вкус и благодарение на тях забравихме естествения вкус и аромат на традиционните български плодове и зеленчуци. Водени от единствената цел да реализират високи печалби за сметка на българските граждани и то на територията на България, която им е дала право да работят тук, те методично унищожават българските производители на плодове и зеленчуци, като отказват да изкупуват тяхната продукция с различни аргументи.

“Веригите отказват българска продукция с различни аргументи”

Всеизвестно на потребителите и то не само в България, а и в цяла Европа, е, че българските плодове и зеленчуци са по-вкусни, по–ароматни, по-свежи от предлаганите такива, пътували от хиляди километри, често пъти третирани с допълнителни препарати за удължаване на срока на годност. Поради тази политика на супермаркетните вериги българинът беше лишен през последните 20 години от свежата, прясна и вкусна храна, която е позната и близка до неговия бит и традиции.

Ние считаме, че потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство чрез търговските площи, които България е предоставила на тези мултинационални компании, а изборът какво ще предпочетат българите е на тях самите. Считаме, че становището на Сдружението за модерна търговия, което бе разпространено в медиите, е манипулативно по отношение на заплахите за покачване на цените.

Бране на черешиОбособяването на площи, специално определени за български продукти не може да се определи като намеса в моделите на търговските вериги, още по-малко, като фактор за нарастване на цените на стоките. Предложението на МЗХГ е само да се предостави възможност – търговска площ за предлагане на българска продукция на местното население. Покачването на цените може да се случи само ако надценките на търговските вериги са твърде големи за българските продукти.

“Веригите притискат производителите на български продукти да свалят цените”

Имаме информация от търговци на едро, че когато предлагат на супермаркетните вериги български продукти, са подложени на голям натиск за намаление на цените въпреки превъзходното качество на продукцията, докато с вносната продукция няма такава политика.Това говори за целенасочена политика за дискриминиране на бългорското произоводство от страна на мениджърите на тези вериги.

Чест прави на Министерството, което с това си предложение и действия подкрепя българското производство на местните и малките производители за запазване на поминъка им и изхранване на семействата им. Чрез “монополното” си положение на пазара в България, което те използват, когато правителството им даде право да работят дори и в този кризисен период, търговските вериги трябва да помогнат за съхраняване на българските земеделски производители, а не да продължават целенасочено да ги унищожават.

ЗелеУважаеми мениджъри на мултинационални компании, Вие получавате заплатите си благодарение на тази страна, на този народ, който купува живее и работи на тази територия и ако продължавате да унищожавате поминъка му, така унищожавате и потенциалните си клиенти, които поради невъзможността да продават и произвеждат, те и семействата им постепенно напускат селските райони и страната.

“В Норвегия продават чуждестранни череши до излизането на норвежките”

Крайно време е да проявите човешка и българска солидарност, така както търговците в Норвегия, които ни казаха: “Може да внасяте чудесните български череши в Норвегия, само докато излязат норвежките череши. В момента, в който излязат норвежките череши, които може да са по-скъпи, по-зелени, по- лоши, по-кисели, но всички спират да купуват и предлагат вносните, и купуват и предлагат само норвежките”.

ПиперВ настоящия момент на незапомнена криза в новата история на човечеството, когато милиони хора се борят за живота си и за оцеляването си, да откажете да дадете шанс на местното население и производители да оцелеят, не да им давате помощи, а да им дадете шанс да предложат продукцията си, е най-меко казано нетолерантно, непатриотично и нечовешко.

“Да подкрепим българските производители на храни като при Плана “Маршал”

Отправяме апел и към българските потребители: нека покажем солидарност и както при Плана “Маршал” да се обърнем и подкрепим хилядите български производители на храни и напитки, които се трудят неуморно, денонощно, с тежък труд, както на полето, така и в предприятията, за да осигурят вкусна и здравословна храна за нашата трапеза!”.

Писмото е подписано от дванадесет браншови организации в сектор “Плодове и зеленчуци”: Асоциация “Български пипер”, Асоциация на организациите на производителите в България, Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Българска асоциация “Биопродукти”, Добруджански овощарски съюз, Национален съюз на градинарите в България, Национална асоциация на картофопроизводителите, Национална биологична асоциация, Съюз на Дунавските овощари, Съюз на производителите на праскови и Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци.

Споделете.

Коментирайте

Close