Очаква се увеличено производство на домати, краставици и пипер

0

Производството на домати, краставици и пипер през 2019 година ще се увеличи, в сравнение с 2018 г., прогнозират анализаторите от Центъра  за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика.  Максималното производство на домати се очаква да достигне 164 хил. т. Това представлява ръст с около 9% в сравнение с предходните 3 години. 

Производството на пипер се очаква да се доближи до годишни нива от 48 хил.т. Максималното количество прибрани краставици през 2019 г. се оценява на 70 хил.т. Тези резултати са с около 11% над тези за предходните 3 години. Увеличението което се предвижда в производството на основните зеленчуци се основава на допусканията за добри природни условия и постепенно стабилизиране на производството.

Краставици

Изкупната цена на полските краставици се очертава около 0,85 лв/кг

Изкупните цени на  зеленчуците се отличават както с големи сезонни колебания, но също и със значителни годишни изменения. При полските домати по настоящи прогнози се предвижда цена от 0,63 лв/кг, с 8% над цената за последните 3 години. При оранжерийната продукция, изкупната цена се изчислява на около 0,92 лв/кг.

При полския пипер изкупните цени се очаква да бъдат на нива от 0,68 лв/кг. Тази цена е с около 2% под средната за 2016-2018 година. При краставиците на открито изкупната цена вероятно ще е на нива от 0,85 лв/кг – 5% над средното за последните 3 години, докато при оранжерийното производство цените ще са около 1,29 лв/кг – 7% над тези от последните 3 год.

Споделете.

Коментирайте

Close