Опасни ли са за хората антибиотиците във фуражите?

0

Докато страховете относно резистентността към антибиотиците нарастват, двама експерти спорят в Британски медицински журнал дали прибавянето на антибиотици в храната на животните представлява сериозен риск за човешкото здраве.

Дейвид Уолинга от организацията “Keep Antibiotcs Working” коментира: “Кампанията за прекратяване на предозирането с антибиотици в животновъдството се основава на това, че лекари и политици са „пренебрегвали критичната роля на продължителната прекалена употреба на антибиотици при добитъка и домашните птици.“

Той разбира, че трябва да се мисли за нови, не толкова вредни антибиотици, но казва, че първоначално трябва да се мисли за цялостно намаляване на антибиотиците.

По данни от 2009 г., 11,72 % от всички продажби на антибиотици са предназначени за рутинно прибавяне към вода или животинска храна .

Тези добавки, казва Уолинга, са “рутинно прибавяни в храната, без рецепта, с по-ниска концентрация от терапевтичната, с цел по-бърз растеж и контрол на болестите сред здравите животни, отглеждани в претъпкани обори и при нехигиенични условия, които предразполагат към болести”.

Уолинга спори, че противно на твърденията на представители на животновъдната и фармацевтична индустрии, „рутинните антибиотици не са нужни за животинското здраве”. Експертът дава за пример Дания , водещата страна в света в износа на

свинско месо, която редуцира употребата на антибиотици във фуража на животните до 60 %. В същото време, Дания бележи ръст в производството на свинско месо с над 50 процента от 1994 насам.

Основавайки се на солидни доказателства, почти всички европейски и северноамерикански здравни власти са съгласни, че рутинната употреба на антибиотици във фуражите за животни обикновено влошава епидемичната устойчивост, пише Уолинга. Но отбелязва, че очевидно политическата воля за справяне с проблема е слаба.

В същото време, ветеринарят Дейвид Бърч твърди, че третираното с антибиотици месо не съдържа по-голям риск от този, който поемат хората при лечение с антибиотици.

Бърч обяснява, че някои страни като Холандия са забранили рутинната употреба на антибиотици при животните заради притесненията от увеличаването на бактерии с антибиотична резистентност. Но Бърч спори, че употребата на антибиотици в храната на животните няма връзка с увеличаването на тази устойчивост.

Ветеринарят смята, че трябва да се помисли върху това дали бактерии , които могат да носят устойчиви гени, се предават и на хората чрез консумацията на третирано с антибиотици месо. Но казва, че е много малко вероятно практиката с прибавяне на антибиотици във фуражите да представлява сериозен риск за хората, особено в сравнение с широката употреба на антибиотици директно върху пациенти.

Maria-Atanasova

Мария Атанасова

Превод от английски: Мария Атанасова
Стажант-преводач в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close