Caryx

Осемте лечебни свойства на деликатните аспержи

0

Аспержите са слабо познат у нас зеленчук и малко се знае за здравословните ползи от тях. Те са много полезни за повишаване на имунитета. Редовната им консумация предпазва от диабет, подобрява бъбречната функция, храносмилането, а някои твърдят, че имат и действието на афродизиак.

Данни за култивирането и използването на аспержи в медицината има още от IV в. пр. н. е. В писмен източник аспержите се споменават от самия Хипократ, който ги определя като силен диуретик и лек за стомашни болки. Римляните също са отглеждали аспержи и са вярвали, че те ги предпазват от уроки и влияят добре на нервната система, но след падането на Римската империя растителният вид е напълно унищожен.

Древните египтяни са изобразявали аспержите по саркофазите на фараоните

Народът на Древен Египет също е познавал благородния зеленчук и го е изобразявал по саркофазите на фараоните. Едва през XVвек аспержите се появяват в Испания, а два века по-късно започва култивирането им във Франция, след появата им във френския двор започва истинска кулинарна революция. Людовик XIV толкова обиква вкуса на зеленчука, че заповядва да се открие метод за отглеждането му през цялата година. Това е и причината аспержите да носят името „кралски зеленчук“.

Днес редица проучвания показват благотворното им влияние върху бъбреците, черния дроб, белите дробове, здравето на очите и способността им да укрепват цялото тяло. Доказано е, че притежават противогъбични, противовъзпалителни, успокоителни и тонизиращи свойства.

Аспержите са многогодишни растения от семейство Лилиеви. Най-разпространени са белите, зелените или лилавите представители на растителния вид. Белите аспержи са предпочитан деликатес в Германия и някои скандинавски страни. Те се отглеждат на сенчести места, покрити с пръст, а беритбата им започва след появата на връхчетата им над повърхността.

Зелените представители на вида се развиват най-добре на равни площи и достигат до дължина около 15 см. Те са предпочитани за култивиране в Италия и Франция. Лилавите аспержи са най-разпространени в Австралия и Нова Зеландия. Подобно на зелените, израстват над земята и не се белят. Те са по-сладки от останалите видове, но ако се сварят, губят прекрасния си цвят.

Всеки вид аспержи съдържа огромно количество растителни влакна, витамин С, витамин А, калций, калий, желязо и натрий, които подобряват възстановителните процеси в организма, особено след студените зимни месеци.

В 100 гр аспержи се съдържат 2.2 грама белтъчини, 3.88 г въглехидрати, 0.12 г мазнини и 20 ккал. Благодарение на малкото количество калории и ценните за тялото вещества, аспержите се препоръчват в менюто на хората, които страдат от наднормено тегло.

Аспержите помагат при диабет

Редица изследвания показват, че аспержите притежават способността да балансират нивата на инсулина. Стабилизирането на нивата на инсулина е сред най-важните задачи за поддържане на оптимално здравословно състояние и предотвратяване на диабет.

Аспержите са мощен диуретик и подобряват бъбречната функция

Аспержите притежават уникално съдържание на минерали, естествени съединения, сапонини и гликозиди, на което се дължат диуретичните им свойства. Те подобряват детоксикацията и прочистването на бъбреците, както и пречистването на кръвта. Редовната консумация на аспержи стимулира производството на урина и клетъчното действие в бъбреците. Подобрява се способността на тялото да разтваря киселини и соли, които са причина за поява на камъни в бъбреците.

През 2013 г в Journal of Agricultural and Food Chemistry е публикувана информация, че в аспержите се съдържа съединение 2″-hydroxynicotianamine, което има способността да инхибира ангиотензин-конвертиращата ензимна активност в бъбреците. Информацията е от изключително значение, защото се оказва, че аспержите са ценен съюзник при предотвратяването на хипертония и подобряването на бъбречната функция.

Аспержите подобряват храносмилането

Оказва се, че аспержите участват в малкия списък със зеленчуци, в чиито състав влиза инулин. Инулинът спомага за увеличаване на добрите бактерии в дебелото черво. Тази съставка е от важно значение за предотвратяване на появата на гъбички и правилно функциониране на храносмилателната система.

Аспержите  се препоръчват при бременност

Кралският зеленчук е богат източник на фолиева киселина, която има съществено значение в ранните етапи на бременността и периода преди зачеване. Високите нива на фолиева киселина предпазват от вродени дефекти и подобряват състоянието на нервната система, което ги прави предпочитана храна в менюто на бъдещите майки.

Аспержите укрепват имунитета

Благодарение на комбинацията от тиамин, рибофлавин, витамин А, В6, С и К, зеленчукът играе огромна роля в подобряването на имунитета на тялото. За здравето на епителните тъкани, очите, белите дробове и лигавиците на червата е необходим прием на витамин А. Благодарение на високото количество витамин С тялото придобива антиоскидантни свойства. Проучванията показват, че в една чаша сурови върхове на аспержи се съдържа 7.5 мг витамин С, т.е. повече, отколкото в морковите, крушите или сливите. Аспержите са определени като ниско гликемична храна, с добро съдържание на протеини в сравнение с другите зеленчуци.

Аспержите предпазват от развитие на рак

Подчертахме важната функция на фолиевата киселина при бременните, но тя има способността и да предпазва тялото от развитие на ракови болести като рак на гърдата, на маточната шийка и дебелото черво. Комбинацията с други съединения като глутатионът отключва антиоксидантните свойства и неутрализирането на свободните радикали, преди да нанесат щети на телесните клетки.

Аспержите помагат при артрит

Дълги години назад във времето аспержите са се използвали като лек за артрит и ревматизъм. Способността да се облекчат симптомите на артрит се дължи на фитохимични антиоксиданти и инхибитори на ензима COX-2. Ефективната употреба на зеленчука в традиционната медицина на много държави се дължи на високото съдържание на витамин К, който предотвратява остеопорозата и помага за по-бързо кръвосъсирване и зарастване на рани.

Афродизиак ли са аспержите?

Не много познатият зеленчук за нашия пазар се оказва сред най-добрите афродизиаци. Увеличеното либидо се дължи на високите количества витамин Е, които са необходими за производството на полови хормони в тялото.

Според изследователи от Южна Корея екстрактът от аспержи облекчава симптомите на махмурлук и предпазва черния дроб от вредното действие на токсините.

Ако консумирате прекомерно количество аспержи е вероятно да забележите промяна в мириса на урината. Тази промяна е естествен процес и според д-р Рошини Радж, асистент професор по медицина в Медицинския Център на Университета Лангон в Ню Йорк е резултат от разграждането на аспержите по време на храносмилане в серосъдържащи химикали, които променят мириса на урината. Според проучванията тази промяна не е свързана с рискове за здравето. Единствените здравословни рискове са резултат от наличието на аспарагин, който притежава кисел характер и може да предизвика дразнене в лигавицата на стомаха.

Споделете.

Коментирайте

Close