InVigor_Promo

Биопроизводителите: Подложени сме на репресии и война със сектора

0

Българските биопроизводители излизат на протест във вторник, 9 април, с искане за незабавни промени в нормативната уредба за биоземеделие, за разследване на случая с отнемането на лиценза на сертифициращата фирма “Кю Сертификейшън” и за оставката на министър Румен Порожанов. Ще се искат и оставките на “отговорните длъжностни лица, довели до тази безпрецедентна ситуация на репресии и разправа със сектора, изчерпан финансов ресурс за био земеделие и блокирани средства от ЕК по ПРСР”, заявиха от Българска асоциация “Биопродукти” (БАБ).

В писмо до министър-председателя Бойко Борисов ръководството на асоциацията изказва силното си възмущение от случващото се в сектора “Биологично земеделие” през последните няколко месеца: “Министерството на земеделието, храните и горите предложи промени в Закона за общата организация на пазарите на земеделски продукти в ЕС и публикува нова наредба за биологичното производство (Наредба №5 от 3.09.2018 г.). С тези промени бяха въведени невиждани никъде по света изисквания към биопроизводителите и фирмите, които ги сертифицират, бяха въведени жестоки санкции, които сертифициращите фирми са задължени да наложат без значение дали производителят е виновен или не.

В резултат от тези промени българските биопроизводители бяха поставени в ситуация да плащат за лабораторни анализи, които не доказват нищо и техните колеги в ЕС не правят, да бъдат в постоянен риск от отнемане на сертификата дори без да имат вина, да рискуват бизнеса и бъдещето си без това да се налага от европейските регламенти. Ние направихме всичко по силите си да постигнем диалог с Министерство на земеделието, храните и горите и да променим пагубната политика, която се провежда в сектора от половин година насам, но усилията ни останаха напразни.

Получихме куп обещания, проведоха се серия разговори, кръгли маси, работни срещи. Доведохме експерти от чужбина, ползвахме и най-добрите български експерти в областта на биоземеделието и производството на биопродукти. В дните, в които очаквахме резултат от нашите срещи и промяна в нормативната база и възстановяване на нормалния диалог, станахме свидетели на безпрецедентни репресивни действия от страна на МЗХГ – на две от контролиращите лица, опериращи в България, бяха отнети разрешителните за работа в страната. На 1 февруари 2019 австрийската компания “Аустриа Био Гаранти” загуби лиценза си, на клиентите им беше даден срок от 12 дни да си намерят друга сертифицираща фирма.

На 28 март същата съдба сполетя и “Кю сертификейшън” – една от първите сертифициращи фирми в България, с 16 годишен опит и много добър авторитет. Същият ден вечерта в извънработно време служители на МЗХГ са се обаждали по телефона на техните клиенти да ги предупредят да си търся друга сертифицираща фирма.

Много биофермери, клиенти на “Кю сертификейшън” АД са получавали обаждания от новосъздадени контролиращи лица (получили разрешение за дейност през 2018 г.) още преди официално да бъде съобщена новината за непродължаване на лиценза, като са били предупреждавани за предстоящата ситуация и са получавали предложения за бързо сключване на нов договор.

Фирмата получава заповедта, подписана от министър Порожанов, пет дни по-късно – на 1 април. До момента министерството не е излязло с официално съобщение каква е причината за отнемане на лиценза, но от фирмата са категорични, че посочените несъответствия в доклада от проверката са несъществени и формални. Никога не са имали забележки по същество, по начина на провеждане на инспекциите. Общо над 900 производители бяха поставени в патова ситуация само за два месеца”.

Био

Биопроизводителите ще протестират, докато не се изпълнят исканията им

В писмото си от БАБ подчертават, че “някой лудува в Министерството на земеделието, горите и храните на гърба на биопроизводителите, някой насажда страх у сертифициращите фирми, че лицензът им може да бъде отнет без много обяснения”. От ръководството на БАБ изтъкват, че тези скандали рушат доверието на потребителите в България към качеството на българските биохрани и напитки. “Всичко това се случва на фона на исканията на Европейска комисия за въвеждане на правила и прозрачност в процеса по сертифициране на българските биопродукти. Последните одити на Европейската комисия и на Сметната палата в България посочиха много слабости – както на процеса по контрол, така и на съответните отдели в Министерство на земеделието и храните и в ДФЗ-РА.

В резултат на това средствата, предназначени за подкрепа на биоземеделците са блокирани и не е ясно кога ще се изплатят. Другите плащания, напр. плащания за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци, също са редуцирани с 50 % САМО за биофермерите. Вероятно поради същата причина. Новите колеги биоземеделци нямат никаква възможност да получат подпомагане, тъй като средствата по мярка “Биологично земеделие” свършиха съмнително бързо в рамките на две години. Но затова пък именно те ще бъдат натоварени с непосилно големи финансови разходи за взимане на проби за пестицидни анализи от всички парцели, които преминават от статус “в преход” към “биологични” – мярка, която не се прилага в нито една европейска страна. През 2018-та година станахме и свидетели на първия спад в броя на биооператорите на фона на постоянен растеж на сектора в цяла Европа”.

Протестът на биопроизводителите е насрочен за 9 април 2019 г., вторник, от 11.00 ч. пред Министерство на земеделието, храните и горите. Биоземеделците имат готовност за продължаване на протестните действия до предприемане на конкретни действия от страна на администрацията. За създалата се ситуация те са информирали Международната Федерация на движенията за биологично земеделие IFOAM EU и DG AGRI на Европейската комисия.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close