Затворници доят крави и обработват зеленчукови градини в Белгия

0

Анри и Дейвид* са осъдени затворници, а не фермери, макар да стават всеки ден в 5 часа сутринта, за да доят кравите. Друг затворник, Гуидо, обработва зеленчукови градини. Het Penitentiair Landbouwcentrum (PLC) в Руиселеде, в белгийската провинция Западна Фландрия, е затвор със собствена ферма със 121 млечни крави и 1450 декара земя. Тук 60 мъже излежават последните месеци от присъдите си.

Работата е важен метод за превъзпитание във всеки един затвор. Повечето затворници тук се трудят в цеха, където ремонтират дървени палети или сглобяват стелажи за верига супермаркети. Други се занимават с поддръжката на съоръженията. Те почистват, готвят или правят ремонти. Избрана група от около десетима затворници отговаря за фермата. Те печелят 1,25 евро на час, а за всяко новородено теленце получават допълнително заплащане.

Затвор с ферма

Анри сам е направил оградата на кравефермата

Всички са облечени в сини работни комбинезони. Трудно е да се каже кой е служител от персонала и кой затворник. Анри се занимава с ковачество, направил е металната ограда на кравефермата. Отделно е усвоил повечето фермерски дейности – доене, водене на раждане при отелване, научил е всичко от нулата. “Много сме заети с храненето на кравите. Царевица, фуражно цвекло, концентрати – те трябва да ядат достатъчно”. Преди да отидат на пасището, затворниците проверяват кравите, следят внимателно и кога е време да ги преместят на друго пасище. Този юни са издоили с 13 000 литра повече мляко, отколкото през юни предходната година. Случаите на мастит са много малко, подчертава Анри, на когото остава само седмица до окончателното излежаване на присъдата.

28-годишният Дейвид е в екипа за доене вече почти година. “Да си част от млечния отбор определено си струва усилията. Работим заедно цял ден, храним се заедно, а това създава връзка помежду ни”. Анри е малко притеснен, тъй като една от кравите току-що се е отелила и няма никакво мляко, а е давала 35 л на ден. Това вероятно се дължи на факта, че няколко дни бяхме без концентрати заради недоразумение с фабриката за фуражи”, казва той.

Затвор с ферма

Част от затворниците се грижат за теленцата

В PLC не се толерира никакво насилие, персоналът редовно провежда тестове за алкохол и наркотици. Ако някой си позволи употребата им, моментално го връщат в затвора в Брюж или в друга криминална институция. Никой не иска това – работата на чист въздух, упоритият труд и чувството за свобода създават добра атмосфера. Според Дейвид, има по-малко инциденти между затворниците тук, отколкото в обикновен затвор. Затворниците се държат по-добре в PLC, но дали излизат като по-добри хора?

Гуидо, друг затворник, не е сигурен: “Това зависи от теб”, свива рамене той. Гуидо кара трактор и се грижи за обширната зеленчукова градина, която снабдява всички затворници с пресни зеленчуци. Той има опит в градинарството, тъй като семейството му се занимава с това от половин век. Гуидо знае добре защо се е записал за тази работа в стопанството – „в нормален затвор сте в килия по 22 часа на ден. Това не е добре за вашето тяло. Тук оставате във форма и сте по-добре подготвени за деня, в който ще сте свободни. Тук сте с единия крак в нормалния свят”.

Затвор с ферма

Координаторът на затворническата ферма Етиен

Анри, Дейвид и Гуидо създават впечатление на добродушни хора. От една страна, затворническата система внимателно и строго избира задържаните, които могат да дойдат тук. От друга, работата във фермата привлича хора с добро отношение към труда и животните. Работата в стопанството предлага усещане за пространство и мир. Освен това затворниците са мотивирани, защото виждат резултатите от своя труд.

„Не е нужно да се  хвалим с това, което правим тук. Дори и малък принос да имаме, все е нещо”, коментира координаторът в затворническата ферма Етиен Демеленаре. “Ние им предлагаме ритмична дейност, която помага. Те поемат отговорност – болната крава трябва да бъде лекувана. Да работят добре заедно е най-трудното за мен. Тези три ключови думи – редовност, отговорност и сътрудничество, вършат огромна работа”.

Затвор с ферма

В кравефермата ще дойдат още 180 крави

В затворническата ферма ще се строи нов хамбар с участието на задържаните. Вече има нова оранжерия, другата се обновява. Във фермата ще дойдат и още 180 крави, имаме лиценз за отглеждане на 390 говеда до 2031 г. , казва координаторът. Идеята е в стопанството да се построи мандра, която да снабдява със сирене всички затвори в Белгия. Така ще се осигури работа за още задържани.

По материали от Landbouwleven.be. Имената на затворниците са сменени.

Споделете.

Коментирайте

Close