Инвестицията за отглеждане на юници се възвръща след 1,5 лактации

0

Отглеждането на една юница в продължение на 24 месеца струва 1545 евро, като в сумата влизат цената на труда и евентуалният наем на земята, съобщи специалистът от Службата за съвети в земеделието на Ирландия TEAGASC Дона Бери пред фермерите на тазгодишния ден на отворените врати в Moorepark. Той отбеляза, че тази сума не е по-различна от цената, която се плаща за добитък с висок икономически развъден индекс (ИРИ) на тържищата през последните няколко години.

“През тези 24 месеца юницата не ви носи печалба, казва Бери. – Вие влагате пари в животното, а то не ви дава нищо и не връща инвестицията ви”.

Според изчисленията на експерта от Службата за съвети в земеделието на Ирландия TEAGASC, след като една крава, гледана във фермата, се отели за пръв път, са необходими 1.63 лактации преди тя да започне да плаща обратно на говедовъда средствата, които той е инвестирал в нея.

“Ако юницата или кравата живее само година и половина, тя всъщност не прави нищо за вас. Тя може да генерира малки приходи от млеконадоя, но в общи линии всичко, което прави, е да покрие сумата,която е вложена в отглеждането й”.

По думите на Дона Бери, едва когато кравата влезе във втория период на втората си лактация, тя започва да носи пари на фермера.

Бери обясни пред фермерите в Moorepark че понастоящем само 5% of ирландските млечни стада постигат целта от 5.5 лактации на крава. Според него, 5.5 лактации се равняват на коефициент от замяна в стадото от около 18%.

“Знаем, че това е оптималният коефициент на замяна на животните, като първите 9% са принудително клане. Това реално са животните, които не се отелват, а другите 9% са тези, които фермерите могат да използват за доброволно клане, ако са закъснели с отелването.

Дона Бери смята, че средно ирландските млечни стада постигат само четири лактации на крава. Изчисленията му показват, че ако фермерите успеят да постигнат само една лактация повече, те ще спечелят 100 евро на крава или 1.5 евроцента на литър.

“Това е най-големият разход за повечето производители на мляко и всички сме на мнение, че разходите трябва да се запазят ниски на фона на променливия пазар на млякото”.

Снимка: Agriland.ie

Споделете.

Коментирайте

Close