Италия е под натиск да разреши сухото мляко в сиренето

0

Европейската комисия под натиска на италианската млечна индустрия настоява за промени в местното законодателство до края на юли, с които да се разреши използването на сухо мляко при производството на сирене. Основният аргумент е, че по този начин ще се гарантира свободното движение на стоки.

Италианското законодателство забранява при производството на сирене да се влага сухо мляко. Това е закон, който значително допринася за защитата на традиционните за Италия сирена, коментира за Agronovinite.com координаторът на “Slow Food България” Десислава Димитрова.

Десислава Димитрова

Десислава Димитрова, координатор на “Slow Food България”

Това не е първият опит да се занижат производствените стандарти в името на свободния пазар, но за сметка на потребителите и производителите на качествени сирена, допълни Димитрова. Сухото мляко не е вредно за здравето, но използването му при производството на сирене не води до нищо друго, освен до нарастване на печалбите на гигантите в млечната индустрия.

Стандартизацията на продукта ще рефлектира и върху биоразнообразието при млякото, животните и традициите в отделните географски области, прогнозира координаторът на “Slow Food България“.

От друга страна, ако Италия разреши производството на сирена от сухо мляко, това ще причини объркване у потребителите и по-нататъшни санкции за производителите на наистина качествени млечни продукти.

Италия е прочута по целия свят с традиционни местни сирена като моцарела, рикота, пекорино, проволоне, пармезан, фонтина, горгонзола и др. Пармезанът се нарича още “Пармиджано Реджано” и се смята за сиренето с най-дълга история – повече от 400 години.

То произлиза от Парма и единствено пармезанът, произведен от мляко на крави, отгледани в Парма, Модена, Реджо Емилия, Болоня или Мантуа, може да носи името “Пармиджано Реджано”.

Овчето сирене пекорино идва от Тоскана, а сиренето рикота се приготвя от суроватката на овче или краве мляко. Класическата моцарела се произвежда от млякото на черна биволица в Югозападна и Централна Италия, предимно в района на Неапол.

Моцарела

Класическата моцарела се прави от биволско мляко.                                              Сн. Уикипедия

В защита на правото на италианските фермери да произвеждат традиционни сирена от истинско мляко, движението Slow Food започна подписка в Интернет.

“Нека не правим крачка назад от качеството и устойчивостта. Вместо това, нека да направим крачка напред и настояваме всички европейски държави да се съгласят с един много прост принцип: “Сиренето се произвежда от мляко!”, се казва в петицията.

Всеки, който смята, че сиренето трябва да се произвежда от свежо мляко, а не от мляко на прах, може да подкрепи петицията с подписа си на адрес https://www.change.org/p/cheese-is-made-from-milk-slow-food-says-no-to-the-use-of-powdered-milk-in-cheese-sign-the-petition-before-the-end-of-july

До момента в подписката са се включили 108 440 души. Когато петицията бъде подкрепена от 150 000 европейци, тя ще бъде внесена в италианското министерство на земеделието, храната и горите, Европейската комисия, Генералната дирекция по земеделие и развитие на селските райони, Европейския парламент и Европейския съвет.

Споделете.

Коментирайте

Close