Вкуси България със SlowTours.bg

Проучват методи за напояване на посевите от мъгли

0

Разработват технология, която използва мъглите за напояване на посевите

Министерството на земеделието, животновъдството, рибарството и водите на Канарските острови, съвместно с Института за изследвания в селското стопанство (ICIA), разработва метод, който да позволи на земеделските производители да експлоатират водата от мъглите и да я използват за напояване. Това явление, което често причинява задръствания по пътищата или отмяна на полети, би могло да е и от полза за първичния сектор, ако се използва като източник на вода, смятат учените.

Водата от мъглите ще е полезна при посеви със затруднен достъп до напояване

Това е продължение на проучване, започнато от ICIA, което е целяло да открие нови възможности при отглеждането на картофи на Канарските острови. Въпреки че използването на мъглата за питейна вода е свързано с много пречки, би било изключително полезно за площите със затруднен достъп до вода за напояване.

Но да се получи дестилат от мъгла не е проста задача. Облак с размер на олимпийски басейн съдържа само два литра вода, защото той е оформен от много малки капки вода. В момента се работи върху проект за подобряване и оптимизиране на система за събиране на вода от ниските облаци. Тя би имала приложение най-вече в зеленчуковите култури, отглеждани в райони със затруднен достъп до вода, но където често се наблюдават мъгли.

Georgi-Harizanov

Георги Харизанов

Превод от испански: Георги Харизанов
Стажант-преводач в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close