Вкуси България със SlowTours.bg

Ресторантьори искат ДДС за бранша да падне до 5-6% или да плащат данък оборот

0

Пловдивски ресторантьори искат ДДС за бранша да падне до 5-6 процента, колкто е ставката в развитите европейски страни. В краен случай са съгласни и на 9% данък, колкото е данъкът за хотелиерите.

Собственици на заведения в Пловдив организират браншова среща на 22 януари от 15 часа в ресторант “Даикс” в Кючук Париж, след която ще излязат с обща позиция до държавните институции. Основното искане в нея е намаляването на данъчната ставка.

“След като се категоризираме по Закона за туризма, е редно и да ни облагат по него”, коментират браншовиците пред сайта Под тепето. И допълват, че ако не се намали ДДС е редно да се въведе данък оборот за заведенията, тъй като често пъти те работят на загуба.

Ресторантьорите настояват и за регламентиране на бакшишите, а за неиздаден касов бон да се въведе солидарна отговорност между собственика на заведението и персонала. Браншовиците изтъкват, че колегите им в големите градове у нас вече са излезли с общи позиции и ако не постигнат съгласие с държавата, ще предприемат протести.

В повечето страни от Европейския съюз ставката по ДДС е диференцирана, а повечето от тях са въвели по-нисък данък за храни, книги, лекарства и хотелиерство.Във Великобритания ДДС върху храните е 5%, във Франция е 5,5%, в Германия – 7%, в Полша – 8%, а в Румъния – 9%. Единственото изключение за по-нисък ДДС у нас е в сектор хотелиерство, който се облага с 9%, вместо с обичайните 20 на сто.

През август земеделският министър Десислава Танева обяви, че е изпратила официално искане до Министерството на финансите за обратното начисление на ДДС върху българските плодове, зеленчуци и сурово мляко. Ведомството на Владислав Горанов трябва да договори данъчното изключение в ЕС.

Споделете.

Коментирайте

Close