Рибата и рибните продукти са сред най-често фалшифицираните храни

0

Рибата е втората най-често фалшифицирана храна, посочва Европейската комисия, а проучване, проведено от Интерпол – Европол през 2015 г., я поставя на трето място като при измамите с храни. Близо 32% от предлаганата риба в заведенията и ресторантите не е това, за което се представя на етикетите.

Американската неправителствена организация Oceana извърши ДНК тестове с проби от 280 риби, събрани от ресторанти и заведения за хранене в европейските институции в Брюксел, и установи, че 95% от предлаганата атлантическа червена риба тон е менте. Същото проучване показва, че измамите с този вид риба тон в суши ресторантите са 54,5%.

Над 65% от рибата, консумирана в Европейския съюз, се внася и борбата срещу измамите и фалшифицирането на етикетите се приема все по-сериозно. Тази година Организацията на ООН по прехраната и земеделието (FAO) публикува доклад за уязвимостта на риболовната индустрия от измамите с храни.

Видове измами с риба и измамни маркировки

Рибните запаси в Европейския съюз намаляват с всяка изминала година, тъй като търсенето на морски дарове се увеличава. В същото време законите за проследяване и етикетиране не винаги се спазват, защото, както отбелязва американската неправителствена организация Oceana, „веригата за доставка на морски дарове по света е много сложна и неясна“.

Рибата и рибните продукти са сред най-често фалшифицираните в Европейския съюз. Измамите обикновено включват замяната – предлагане на евтина риба за висококачествен и скъп продукт, или измамното етикетиране. По този начин фалшификаторите могат да увеличат цената на някои продукти или дори да продават застрашени видове. Тъй като доказателството за фалшиво етикетиране след консумация е почти невъзможно, рисковете за здравето на потребителите са високи.

Понякога измамата се състои в това елитни риби да се представят за евтини с цел укриването на данъци. Друг вид измама е недекларираната употреба на хранителни добавки, за да се увеличи измамно теглото. Чести са случаите на незаконна употреба на хранителни добавки като въглероден оксид за повишаване на добрия външен вид на рибата и рибните продукти, на глазировка или галета за увеличаване на теглото.

Риболов на фалшива риба тон

Една от най-често фалшифицираните риби е рибата тон – много често за риба тон ни се предлагат други, много по-евтини видове. Не е без значение, че мнозинството от държавите членки на ЕС използват наименованието „риба тон“ за определяне на голямо разнообразие от видове, въпреки ценовите разлики до 40%. По инициатива на Германия, Норвегия и Швейцария, с участието на единадесет държави от ЕС, досега са заловени 52 тона фалшива риба тон и са започнати пет наказателни разследвания.

В търсене на по-добра система за проследяване

За момента ДНК баркодът на рибата позволява идентифицирането на различни видове. Въпреки това е трудно да се открие измама, когато липсва главата, опашката или перките на рибата. Нещата стават по-трудни при преработените продукти. Системата за проследяване допуска грешки, когато става въпрос за идентифициране на географския произход на рибата. По този начин се прикрива незаконният улов.

В своя доклад Организацията на ООН по прехраната и земеделието (FAO) припомня споделените отговорности между граничната охрана, митническите органи, различните регулаторни органи, отговарящи за безопасността на храните, и специализираните агенции в рамките на националните полицейски сили. FAO призовава за по-голямо международно сътрудничество между властите и правоприлагащите органи, както и за прилагането на пропорционални наказателни санкции.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close