BASF InVigor

Рибата пангасиус повишава нивата на живак в организма

0

Продължителната консумация на рибата пангасиус води до опасно завишени нива на живак в човешкия организъм. Проблемът е установен от Германския федерален институт за оценка на риска (BfR). Изследователите са анализирали общо 80 проби от замразени филета от пангасиус (Pangasius hypophthalmus), като някои от тях надвишават максимално допустимите за Европа концентрации на живак от 0,5 мг/кг.

Средната концентрация на живака при маринован пангасиус (0,18 мг/кг) е по-висока от тази, получена при натурален пангасиус (0,16 мг/кг). Рибата произхожда от Меконг – една от най-замърсените реки във Виетнам, посочва д-р Дора Петлова, главен експерт в Центъра за оценка на риска в хранителната верига към аграрното министерство.

Количеството живак, извлечено чрез промишлен морски риболов, нараства постоянно от 50-те години на миналия век. Изчислено е, че 38% от хората от проучваните държави може да бъдат изложени на нива на метил живак, по-високи от максималните, считани за безопасни за развитието на плода. Най-високорисковите страни са Малдивите, Исландия, Малайзия и Южна Корея.

Имунната система е пряко засегната от натравянето с живак. Много гъбични инфекции и алергии се свързват с натрупване на живак в организма. Той води до депресия, раздразнителност, тремор, замаяност и диария. Натрупването на живак е причина прогресивно да се развиват и дегенеративни заболявания на мозъка, черния дроб, бъбреците и червата.

Проблемът с повишаването на нивата на живак след консумация на пангасиус е дискутиран в Брюксел на 20-та среща на Scientific Committee and Emerging Risk (EREN) – Научната мрежа за обмен на информация за нововъзникващите рискове между държавите членки на ЕС, Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), Европейската комисия и други европейски агенции и международни организации.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close