Вкуси България със SlowTours.bg

„Шафран Ексчейндж” изкупи първите луковици и стигми от родни производители

2

Българската фирма “Шафран Ексчейндж” ООД изкупи първите количества луковици и стигми от родни производители. Фермери от Добричка, Шуменска, Търговищка и Великотърновска област са новите съмишленици на дружеството, което се зае с реализацията на готовата шафранова реколта от луковици и стигми.

Започналата преди месец изкупна кампания на “Шафран Ексчейндж” ООД създава приятелства и контакти за дългосрочно партньорство с коректни финансови взаимоотношения. Обективното и реално партньорство, преките контакти и полезните съвети от специалисти, целят укрепване на доверието в производителите, убедени са във фирмата.

Луковици за шафранов минзухар

“Шафран Ексчейндж” ООД изкупи първите количества луковици и стигми от български производители

Само шест години след засаждането на първата луковица шафран в България, днес шафрановият минзухар Crocus sativus вече расте и се отглежда върху няколко хиляди декара земя в различните краища на страната. От минзухара се отделят т. нар. стигми – червените нишки в цветовете, които всъщност са основата на най-скъпата подправка в света. Обикновено са необходими 75 000 цвята на шафрановия минзухар, за да се получи един килограм от подправката.

Високата цена на шафрана идва от това, че до голяма степен се отглежда, обработва и прибира на ръка. В храните шафранът се използва като подправка, оцветител в жълто и като ароматизиращо средство. Екстрактът от шафран се влага като аромат в парфюми и като багрило за платове.

„Шафран Ексчейндж" ООД изкупува луковици от шафранов минзухар

Високата цена на шафрана идва от това, че се отглежда, обработва и прибира на ръка

Освен че е подправка, шафранът е и ефикасно природно лекарство. Той съдържа впечатляващо разнообразие от растителни съединения, които действат като антиоксиданти – кроцин, кроцетин, шафранал и каемпферол. Кроцин и кроцетин са каротеноидни пигменти и са отговорни за червения цвят на шафрана.Те имат антидепресантни свойства, предпазват мозъчните клетки от прогресивно увреждане, успокояват възпаленията, потискат апетита и помагат за загубата на тегло.

Веществото шафранал придава на шафрана своя подчертан вкус и аромат. то подобрява настроението, паметта и способността за учене, защитава мозъчните клетки от оксидативен стрес. Веществото каемпферол в листенцата на цветовете на шафрановия минзухар има противоракови свойства и антидепресантна активност.

“Шафран Ексчейндж” ООД изкупува шафранови продукти от български производители. Заявете продукцията си на тел. 0886801415 или 02/ 8510105

Споделете.

2 коментара

  1. Алли on

    Не знам как го изкупиха като още не е цъфнал.А цената на която го купуват няма да я коментирам.Аз по толкова давам на работниците да вадят луковиците и да ги сортират.5-6 лв за килограм луковици е подигравка .Който иска да им го дава без пари.Аз лично ще засадя още един декар но за такива смешни пари не го давам.След една ,две години ще има пазар на нормални цени по добре да почакам .Това е мое мнение ,който не си цени труда и времето да продава на тези цени.

Коментирайте

Close