Вкуси България със SlowTours.bg

Сестри вдъхнаха нов живот от хартия на стария занаят кошничарство

0

Две сестри – Теменужка и Марина Джиджови от Пловдив, вдъхнаха нов живот на почти изчезналия древен занаят кошничарство. Идеята е на Марина, завършила „Аграрна икономика“, а сръчното изпълнение е на Теменужка, която дотогава възнамерява да се занимава с алтернативен туризъм.

Всичко започва от една извънкласна задача за изработка на кошнички, поставена преди 6 години на приятелско дете на Марина. Младата жена иска да му помогне и изучава техниката на стария кошничарски занаят с помощта на интернет. Решава да използва не върбови клонки, а непотребна хартия. Листите изискват предварителна обработка и с това се заема сестра й Теменужка.

GG Sisters

Теменужка Джиджова – Джиджи

„Видях колко време отнема изработката на една обикновена кошничка или панерче и започнах да помагам с подготовката на хартията“, казва Теменужка. Така покрай сестра си и тя се научава да плете предмети от стари каталози, рекламни брошури, непотребни документи, изписани тетрадки. Малко след това в офиса, където работи, минават съкращения и младата жена остава без работа. „Нещо, за което съм благодарна и до днес!“.

Заминава на дълга ваканция в Добрич, следвайки любовта към днешния си житейски партньор. Свободата, досегът с природата, добруджанската земя и близостта на морето й дават възможност да се отдаде на плетенето. След доста проби и грешки и много разговори по телефона за съвети от Марина то се превръща в нейно творческо амплоа и професия.

GG-Sisters

Шарени „кутии за неща“

Кошничарството има хилядолетна история, като по нашите земи е обусловено от всекидневните битови нужди на хората. Основните кошничарски изделия са свързани със селското стопанство, затова във всяко българско семейство до средата на ХХ век е имало поне няколко плетени коша за плява, брашно, грозде и въглища, а до края на века и плетени дамаджани, съдове за туршии, панери, кутии.

В миналото кошовете са изработвани на ръка от върбови, най-вече ракитови клони, или от увивните стъбла на растението повет. Използвани са дялани и цепени дъсчици. Кошничарят предварително забива пръчките в земята като така определя формата на коша или кошницата. Забитите пръчки се изплитат с други до желаната височина, след което се прегъват и образуват дъното. Навсякъде по българските земи са плетени кръгли и полусферични кошници, а в Пиринския и Родопския край, както и в западното Средногорие е позната и т. нар. четвъртита кошница за носене на гръб.

Кошничарство

Кошниците са широко използвани в бита на българина

До средата на 90-те години на ХХ в. този занаят се практикува основно от ромското население у нас, но вече е почти изчезнал. „Все по-трудно се намират хора, които да обучим и да продължат занаята”, казва пред медиите един от малкото останали майстори кошничари у нас – Станко Киров от Айтос.

Преди няколко години млади хора от исперихското село Конево възраждат кошничарството с проекта „Коневска кошница“, спечелен от местното читалище „Нов живот 1940“. Потомците на някогашните коневци – добруджанци, преселили се у нас от румънското село Караманкьой след Крайовската спогодба, се заемат да популяризират автентичните традиции и да съживят местните занаяти.

Освен кошничарството ентусиастите се учат как се прави плет от лозина. Местните хора твърдят, че има интерес към изделията им, защото в бита на българина все повече навлизат плетените кошници, кутии, панери, столове.

„Напоследък някои колеги, предимно жени, експериментират да работят с хартия – казва майстор Станко Киров. Усукват хартия на фитили – с тях се работи по-лесно, няма я чупливостта, характерна при пръчките от ракита. Накрая готовият продукт се маже с лепило, за да се втвърди. Освен това може да се оцветява в различни цветове, докато при ракитата имаме само два цвята”.

Умението да работят с ръцете си, сръчността и упоритостта са в гените на двете сестри от тяхната майка, която рисува чудесно и е завършила Техникума по дървообработване и вътрешен дизайн със специалност изработка на столове. Като дете Теменужка мечтае да учи изобразително изкуство, но родителите й казват, че художник къща не храни. Минават много години преди отново да се завърне към детската си мечта, макар и не с четка и палитра.

Сред първите и най-трудни неща, които прави от плетена хартия, е кошница с формата на Рога на изобилието. Поръчката идва от холандски блогър, експерт по пермакултура, и неговата партньорка от Ирландия при гостуването им в Добрич. Холандецът търси подходящо лого за сайта си за пермакултурно земеделие и остава очарован от уменията на Джиджи. Рогът на изобилието, от който се изливат български плодове и зеленчуци, е първото, което човек вижда, при отварянето на Cornucopia Designs.

GG-Sisters

Рогът на изобилието е лого на холандски сайт за пермакултурно земеделие

Преди 4 г. Община Пловдив обявява конкурс за артисти, които да наемат помещения в кв. „Капана“ като част от инициативите в подготовка на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. Първата година са освободени от наем, а целта е да оживят занемарените стари сгради в кварталчето с улички на лабиринт и да го превърнат в популярното днес арт пространство, наречено Квартал на творческите индустрии. Теменужка е сред избраните майстори, наред с професионални художници, галеристи, приложници, антиквари, скулптори, бижутери.

Ателието й е в малко помещение на ул. „Георги Бенковски“ 25, което с помощта на приятели обновява и декорира. Наречено е „GG Sisters“ с благодарност към сестра й, която я е научила на кошничарството, а Теменужка става популярна като Джиджи – псевдонимът й идва от фамилното име на сестрите Джиджови.

„Една от основните техники, които използвам, е кошничарската плетка. Но в съвременния живот в градовете не искаме да режем клоните на дърветата. Хартията ги замества чудесно, още повече че работя с идеята за рециклиране и грижа за опазването на природата. Всичко, което правя, има за цел създаването на уют, комфорт и красота“, казва Джиджи.

GG-Sisters

Нощна лампа на „GG-Sisters“

Когато разбира колко необятни са възможностите на кошничарската техника, тя започва да изработва от хартия панери, кошници, кутии, сувенири, шапки, вази и саксии. Правила е масичка за лаптоп, риби, легла за котки, цветя, дори сърца!

Прочута е в цялата страна със своите изящни абажури за лампи, които заради фината си плетка хвърлят причудливи отблясъци по стените и тавана. Всяка лампа е уникална и дори да се поръчат еднакви, е невъзможно да се дублират изцяло.

GG-Sisters

Абажури от хартия

Най-фината работа е по бижутата, които Джиджи прави. За обеците използва стара хартия от нотни тетрадки, пера, сребро. „Вдъхновявам се най-вече от срещите си с хората – в ателието ми случайни хора никога не влизат“.

Нейни изделия от хартия има в Канада, в Китай, в Съединените щати, Германия, Холандия, Бразилия и др. Лампа, изработена от Джиджи, е изложена в галерия в Монреал. Друга лампа, изплетена от нотна хартия, е притежание на американски музикант.

Майсторката често организира работилници, в които учи желаещите да плетат с хартия по кошничарската техника. Последно е обучавала група китайски студенти по изкуствата.

Често участва в панаири и фестивали. За втора поредна година ще представи свои неща в Международния фестивал на традиционните занаяти от 6 до 9 септември 2018 г. в Етъра, където е обособена артзона за съвременни майстори като Джиджи и нейни колеги от България и чужбина.

GG-Sisters

Риби, шапки и делви, често търсени за подарък

Споделете.

Коментирайте

Close