Пръскат с повече канцерогенни пестициди заради нови ГМО

0

Увеличават с 400% пръскането с канцерогенни пестициди заради нови ГМО култури

Ново поколение генетично модифицирани култури ще доведе до 400% увеличение на използването на канцерогенни пестициди, предупреждават експерти. Американският департамент по селското стопансто е одобрил ново поколение на генетично модифицирани култури , които са силно устойчиви на токсични хербициди.
Първият от одобрените сортове е ГМО соя на “Bayer”,  която е силно устойчива на хербицида изоксафлутол (IFT ). Препаратът е класифициран от Американската агенция по околна среда като “вероятен канцероген за човека”. Според Националния център за безопасност на храните в САЩ, използването на този токсичен хербицид се очаква да нарасне с 400% поради новите генетично модифицирани култури.Тестовете са показали, че изоксафлутол предизвиква тумори на черния дроб и щитовидната жлеза при плъхове. Химикалът и неговите разпадни продукти се задържат в повърхностните води и вече често се откриват при тестове. Токсичен е и за водни организми , диви растения и много важни култури. Щатовете Уисконсин, Мичиган и Минесота забраниха употребата на този хербицид, поради рисковете за човешкото здраве, околната среда и съседните култури .

Първото поколение генномодифицирани култури е резистентно към хербицида глифозат. Това доведе до свръхупотреба на този препарат, който нарушава биоразнообразието, заплашвайки популациите на пеперуди и други видове от природата. Освен това се очаква да се стигне до епидемия от устойчиви на глифозат плевели.

“Трябва да очакваме същия ефект и от второто поколение на генетично модифицирани култури , предназначени да бъдат използвани в още по-токсични условия”, казват експертите.

Второ поколение ГМО култури чака одобрение. В него е включена соя и  2,4- D устойчива  царевица на “Dow AgroSciences”.  Пестицидът 2,4-D  е въведен през 1940 г. и се смята, че е свързан с ракови заболявания на земеделските производители, дава и други странични ефекти.

Въпреки че учените продължават да се променят генетично растения, за да бъдат по- устойчиви на пестициди , хората не са подготвени за такава храна. В резултат на огромното количество отрова, която се съдържа в културите и почвата, се наблюдават множество здравословни проблеми след консумация от човека. Проучванията показват, че ако бременните жени са били изложени на пестициди, това води до последващи разстройства на вниманието и хиперактивност при децата. Забавя се умственото развитие и по-ниско IQ. Много канцерогенни пестициди причиняват рак и хормонални смущения.

ГМО културите, създадени да бъдат по-устойчиви на пестициди, са по-токсични за хората. Тъй като все повече се използват пестициди, плевелите и вредителите ще продължат да развиват естествена резистентност, което в очите на селскостопанския отрасъл налага необходимостта от генетично модифицирани култури с по-голяма устойчивост към по-токсични отрови, предупреждават от Националния център за безопасност на храните в САЩ.

Споделете.

Коментирайте

Close