Вкуси България със SlowTours.bg

Георги Василев: Карат ни да лъжем Европа за откраднатите субсидии

0

Министърът на земеделието Десислава Танева призовава да се крие от Европа истината за откраднатите субсидии, за да не спре подпомагането за страната ни. Това става ясно от разпространен от сайта Бивол видеозапис на онлайн заседание на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство.

“Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което бранша искаше и ще продължим в същия дух. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!”, казва министър Танева в отговор на организационния секретар на Асоциацията “Български пипер” Георги Василев, който пита защо десетки техни членове са получили обвързано подпомагане над очакваното.

С въпрос как е компрометирана схемата за обвързана подкрепа, се обърнахме за интервю към Георги Василев.

– Г-н Василев, изтече запис от заседание на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, в който министърът на земеделието Десислава Танева призовава да се премълчат пред европейските институции злоупотреби със средствата за обвързана подкрепа. Какво точно се случи на този съвет?

Зададох въпрос за нещо, на което много добре знаех отговора, но исках да го научат всички наши колеги – защо парите, които получаваме по обвързано подпомагане, са повече, отколкото трябва. Всички производители на зеленчуци и плодове – и ние, и оранжерийните, получиха повече пари, отколкото бяха планирани.

Конкретно за пипер вместо очакваните 120 лева, през март ние получихме 189 лева. Хората останаха изненадани, притесняваха се после да не ги карат да връщат пари.

– И откъде идват тези пари в повече над очакваното?

От разкритите досега злоупотреби на т. нар. чертожници и спирането на парите, които те са щели да усвоят чрез измама. През последната една година под огромен натиск от наша страна, на всяко заседание, под натиска на нашия зам.-министър Чавдар Маринов и нашия съветник в министерството Тодор Джиков успяхме да извоюваме повече проверки на засетите площи.

Бяха спрени измами с 11 000 декара, заявени от “чертожници”

Досега се проверяваха само 5%, защото толкова е изискваният минимум от ЕС. Сега те провериха 20% от половината държава, или ако имаме 28 области, проверки бяха направени на 20% от площите в 14 от тях. Така бяха засечени 11 000 декара, заявени от “чертожници”, които са възнамерявали с измама да получат 3 милиона лева субсидии за тези площи, без реално да произведат заявената продукция.

Настоявахме се съобщят техните имена, декарите им, къде живеят, от кои фирми са. Искахме да се идентифицират така, че обществото да разбере кой краде труда на хората, които нормално произвеждат на полето. Настоявахме тези измамници  години наред да нямат право на никакви субсидии, независимо какво отглеждат. Нищо от това не се случи, единствено не им дадоха субсидии за тези формално заявени декари и получихме повече пари от очакваното.

Министърката каза да не повдигаме въпроса, защото ще ни спрат субсидията – тя знае, че се краде още от времето на тиквите. Тя ни призова да лъжем Европейския съюз, а не да вдигаме гюрултия, защото ако разбере ЕС, ще направи 100% проверки.

– Какво е финансовото изражение на тази измама?

Става дума за 3 милиона лева, но се за 20% от половината области в страната. Ако ги екстраполираме, стават 30 милиона лева. Цялата програма е 57 милиона лева, тоест над 50% от парите по нея се крадат. И тези 11 000 дка са само за зеленчуците, плодовете са съвсем отделно. Има 168 000 дка не зеленчукови култури, например фасул, върху които няма нищо. Всичко това не е от вчера, а още откакто бяха въведени у нас европейските плащания. Имам над 50 писма по този въпрос.

– След като браншовите организации знаят за измамите, защо не сте предприели никакви действия до момента?

Напротив, поставяли сме въпроса над 50 пъти – защо няма повече проверки и по-често. Отговарят ни от МЗХГ, в което работят 17 000 души, че нямат капацитет да извършват тези проверки. Предлагали сме в комисиите да влязат представители от нашите 17 асоциации, но ни отказаха.

– Преди година сигнализирахте пред Агроновините и други медии, че по схемата за обвързано подпомагане целенасочено се източват средства за тикви, лук и картофи. Промени ли се нещо оттогава?

Не, няма никаква промяна. Единственото, което се промени, е че отстраниха нашия ресорен заместник-министър Чавдар Маринов и съветника му Тодор Джиков, който е председател на Националната асоциация на картофопроизводителите.

Зам.-министър Маринов беше махнат, защото се бъркаше в сметките

Чавдар Маринов беше махнат, защото се бъркаше в сметките. По наше искане беше направил една съпоставка за това каква част от субсидиите отиват в зърнопроизводството, каква в животновъдството и каква за производство на плодове и зеленчуци, и какъв е ефектът от тях. Оказа се, че в зеленчуци и плодове са около 5-6 пъти по-малко субсидирани от животновъдството и около 10 пъти по-малко субсидирани от зърнопроизводството. „

А ефектът, който дават субсидиите при зеленчуците е най-голям, после следват плодовете, при животните ефектът е 3-4 пъти по-слаб, а при зърнопроизводството – 20 пъти по-малък. Зам.-министър Маринов им доказа, че всичко е обърнато с главата надолу. Когато той представи анализа пред министъра и останалите заместници, тя е скъсала документа, хвърлила го е в кошчето и е казала на Маринов да си върви. След седмица беше уволнен.

Съветникът Тодор Джиков беше уволнен още преди това – написахме писмо, с които искахме да видим защо липсват по 8-10 милиона лева за една година от зеленчуците и плодовете. Не му отговориха и казаха, че отговорите ще си получи със заповедта за уволнение. За всичко имаме доказателства с цифри и факти. Не сме по-прости от министърката, дори и да изглежда така.

– Какъв е обемът на измамите?

Откраднатите пари за земеделие, откакто сме членове на ЕС, сигурно вече са 4-5 милиарда лева.  По тази схема от 296 милиона евро откраднати са 120 милиона. Излиза, че не е важно дали ще произведеш или не – важното е да лъжеш държавата и ЕС. Съзнанието на производителите вече е извратено и мислят само за усвояване на повече европейски средства.  Направете си сметката – преди 1989 г. сме отглеждали пипер върху 350 000 декара, сега със субсидиите площите са 22 000 декара.

Откраднатите пари за земеделие достигат 4-5 милиарда лева

Дори не е толкова важно колко пари са откраднати – по-важното е, че се убива желанието, особено на младите хора, да отглеждат зеленчуци и плодове.  От страната бяха прогонени и много наши завърнали се емигранти – хора, натрупали 100 000 евро от ангария в чужбина, които искаха да ги вложат тук в земеделие. Изгубиха си парите и си заминаха обратно, защото видяха, че тук печелят хората, които не работят, а мамят.

Целта на европейското подпомагане беше нашата конвергентност към ЕС да е 27-30%, а тя е 0,7%. Това означава, че откакто сме членове на ЕС досега нищичко не сме свършили от крадливост, глупост, незнание, некадърност. Дори и след като сме усвоили десетки милиарди левове сме си останали на същото ниво, на които сме били – нито произвеждаме повече, нито по-качествено.

Каква е официалната позиция на земеделското министерство за скандалния видеозапис, вижте ТУК

Споделете.

Коментирайте

Close