Вкуси България със SlowTours.bg

Учени: Тученицата сваля кръвната захар за 2 месеца

0

За 8 седмици тученицата понижава рязко кръвната захар, смятат учени

Растението тученица може да свали рязко нивата на кръвната захар в организма само за осем седмици, доказаха учени от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Поради това си свойство популярният бурен може да се ползва като профилактично средство срещу диабет от втори тип, артрит, сърдечно-съдови заболявания, кашлица, главоболие, изгаряния по кожата, дори и рак. Полезните свойства на тученицата са проучени с лабораторни анализи от екип експерти и студенти, под ръководството на декана на Стопанския факултет  проф. Йорданка Алексиева.

Тученицата съдържа омега-3 мастни киселини

Плевелът тученица съдържа омега-3 мастни киселини – α-линоленова киселина, витамините  В, С, А, Е, има високо каротеноидно съдържание, включитнелно бета каротен. Богата е на калий, калций, фолати, мелатонин и литий, а заради високото съдържание на магнезий, тя спомага за укрепване на сърцето, предпазва от аритмия и подсилва имунитета.

Тученицата подпомага дейността на белите дробове

Подценяваната у нас тученица успокоява мигрената и мускулното напрежение, подпомага и дейността на белите дробове.  5% воден екстракт от растението в количество 0.25 мл на килограм живо тегло разширява бронхите, а 5 гр. смлени семена 2 пъти на ден за 8 седмици подобрявават състоянието при диабет тип 2, са установили в Университета по хранителни технологии.При кожни лишеи ефикасно е да се ползва етанолов екстракт на тученица.

Тученицата се използва в салати, ястия, баници

Подходящи за консумация са листата и стеблата на тученицата, най-добре сурови, като добавка в салати. В някои райони на България тревичката е била използвана още през ХХ век като плънка за баници и пити.

Проучването върху лечебните свойства на тученицата се прави в годината, в която УХТ чества 60-годишния си юбилей. То е по проекта BASEFood „Устойчиво използване на биологичноактивни вещества в традиционни ястия на страни от Черноморския басейн”, финансиран по Седма Рамкова програма на ЕС, в който участват 13 страни,  каза проф. Йорданка Алексиева.

Споделете.

Коментирайте

Close