Виното убива бактериите, които ни разболяват от фарингит и зъбен кариес

0

Наясно сме, че виното е едно от най-великите изобретения на човечеството, но знаем ли от колко много заболявания може да ни предпази? Да, виното унищожава вредните бактерии в устната кухина и ни предпазва от болести на гърлото като фарингит, от натрупване на зъбна плака и от зъбен кариес.

Това показват резултатите от проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry. Изследвано е антибактериалното действие на червените и белите вина срещу оралните стрептококи, отговорни за развитието на кариес, както и срещу Стрептококус пиогенес (S. pyogenes), отговорен за болести като фарингит, пневмонии, скарлатина и др. Изследван е и постконтактният ефект на виното срещу Стрептококус мутанс (S. mutans), който е доказан участник в етиологията на кариеса.

Вино

Киселините във виното ни пазят от кариес и фарингит

Изследователите откриват, че не концентрацията на алкохол във виното е отговорна за антибактериалните свойства, както се смяташе по-рано.

Ефектът срещу вредните бактерии се дължи на редица органични съединения, които се съдържат както в червените, така и в белите вина – това са янтарната, ябълчената, млечната, винената, лимонената и оцетната киселина.

Изследователите изолират съединенията и след неутрализиране на тяхната киселинност установяват, че те убиват 99,9 процента от зъбните бактерии и микроби, които причиняват болки в гърлото и зъбен кариес. “Умерената консумация на вино има устойчив антибактериален ефект”, посочват авторите на проучването. Те установяват, че червеното вино има по-силно антибактериално действие от бялото вино, но разликата в крайния ефект не е особено голяма.

Още през 1988 г. е проведен експеримент за антибактериалните свойства на газирани напитки, вино, бира, обезмаслено мляко и вода, като всяка напитка е инфузирана с инфекциозни бактерии като салмонела, ешерихия коли и дезинтерийните бактерии шигела. Два дни по-късно се оказва, че във виното има най-малко количество живи бактерии. Това показва, че благодарение на киселинността си, виното е ефективен дезинфектант и бактериите не могат да оцелеят в него.

Какъв е изводът от тези проучвания? Ако почувствате болка в гърлото и гласът ви е дрезгав, не посягайте към лекарствата и пастилите от аптеката. Просто си налейте чаша вино.

Споделете.

Коментирайте

Close