Вкуси България със SlowTours.bg

Вълшебните храни, които изцеляват рака

2

Познати са много видове храни против рак

„Диагноза рак” – когато хората чуят тези думи на лекаря, често изпадат в паника. Първото, което трябва да направят, за да се справят със страшната болест, е коренно да променят начина си на живот и хранене. Приемането на определени ястия, богати на антиоксиданти, е добра профилактика и за здравите хора, тъй като тези продукти не допускат образуването на свободни радикали в организма. Първата стъпка е от менюто да се изключат храните, богати на глюкоза.

Злокачествените  образувания „изяждат” всичката захар, която постъпва в организма във всякакъв вид – дори от плодове, включително и цитруси, с изключение на лимоните. Лимоните, а донякъде и портокалите стимулират производството на лимфоцити. Тези клетки убиват туморите, тъй като тяхната функция е да разбива причиняващите рак субстанции. За да се намали рискът от раково заболяване, трябва да се приемат храни на растителна основа заради техните фито и други полезни вещества, посочва д-р Ричард Беливо от Квебекския университет в Монреал.

Диетата при рак не трябва да съдържа бързо приготвени храни – хамбургери, сандвичи, пържени картофи, газирани напитки, мазни меса, бекон, колбаси, консерви. В храненето трябва да преобладават разнообразни плодове, с предпочитание към горските – червени боровинки, къпини, малини. Препоръчват се зеленчуци и особено продукти от пълнозърнести храни- зърнени култури, хляб, мюсли. При злокачествено заболяване също така е особено важно да се употребява зелен чай, отделни видове ядки, особено бадеми и орехи. Учените препоръчват дневно да се  приемат  от 5 до 9 порции плодове и зеленчуци.

Кои са най-добрите храни против рак с най-високо съдържание на антиоксиданти?

Броколи

Зеленчукът има противоракови свойства – съдържа високо количество сулфорафан, който е особено ефикасно вещество за увеличаване на защитните ензими в организма и унищожаването на химикалите, които предизвикват рак. При последните опити с мишки в университета в Мичиган беше открито, че сулфорафанът атакува раковите стволови клетки, които допринасят за нарастването на туморите.
Броколи може да се консумира в салати, омлети, върху пица. Зеленчукът помага срещу рак на гърдата, на белия и на черния дроб, на простатата, кожата, стомаха и на пикочния мехур.

Горски плодове

Всички горски плодове са богати на фито-хранителни вещества. Според учени от Охайо в къпините има висока концентрация на фито-химикалите, наречени антоцианини, които забавят развитието на предраковите клетки и не допускат образуването на нови кръвоносни съдове, които подхранват злокачествени тумори.

Дребните плодове (малини, ягоди, боровинки) са първокласен източник на противоракови полифеноли. За предпочитане е червените боровинки да се консумират в сушено състояние – например като добавка към мюсли.

Горските плодове са сред най-ефикасните храни против рак

Горските плодове помагат срещу рак на дебелото черво, хранопровода, на устата и кожата. Добре е дневно да се приема по половин чаша.

Домати

Този плод е най-добрият източник на ликопен – картеноида, който придава на доматите червен цвят. Установено е, че ликопенът спира растежа на раковите клетки в ендометриума. Всяка година от рак на ендометриума умират 8000 души.

Доматите помагат срещу рак на стомаха, червата, белия дроб и на простатата. Най-голяма е ползата от сготвените домати, защото топлинната обработка увеличава количеството на ликопен, което може да се поеме от организма.

Орехи

Учени от Западна Вирджиния са открили, че фитостеролите в орехите  (холестеролоподобни молекули в растенията) блокират рецепторите на естрогена в раковите клетки на гърдата и забавят развитието им.
Орехите помагат срещу рака на гърдата и на простатата. Най-полезно е да се ядат по 30 грама орехови ядки на ден.

Чесън

Установено е, че фитохимикалите в чесъна спират образуването на нитросамини, карценогени, които се образуват в стомаха и понякога в червата от приемането на нитратите в храната. Учени от Айова са установили, че жените, които приемат най-много чесън, са с 50% по-малко застрашени от рак на дебелото черво от тези, които приемат най-малко количество. Освен това чесънът помага срещу рак на гърдата, хранопровода и стомаха. Добре е скилидките да се консумират смачкани, защото така се отделят полезни ензими. Здравословно съчетание е смачканият чесън да се добави към богатия на ликопен доматен сос в края на приготвянето му.

Боб

Проучване на университета в Мичиган откри, че черният и тъмносиният боб значително намаляват броя на заболяванията от рак на дебелото черво и на гърдата при мишки. Това се дължи отчасти и на факта, че при приемането на много зеленчуци се увеличават стойностите на мастна киселина, която в големи концентрации предпазва от развитието на раковите заболявания. Бобът помага срещу рак на гърдата и на дебелото черво. Препоръчва се няколко пъти в седмицата към другите зеленчуци и салати да се добавя по половин чаша боб.

Грозде

В Щатския университет на Колорадо изясниха защо и как гроздето помага срещу рак на дебелото черво. Това, че ресвератролът, присъстващ в ципата и семките на червеното грозде, и някои вещества, съдържащи се в екстракта от гроздови семки, могат да предотвратяват растежа на раковите клетки, е известно отдавна. Новото изследване обаче показва, че те трябва да работят заедно – най-силно изразен противораков ефект се постига от червеното грозде заедно с ципите и семките.

Зеле, авокадо, алое, джинджифил също са храни против рак

Към изброените дотук включваме още зеле, червено цвекло, авокадо, праз, люти чушки, джинджифил, алое, куркума, мед, шоколад и (за радост на мнозина) червено вино. Защото то не е като останалите алкохолни напитки, а съдържа многобройни фитохимични съединения, полезни за здравето. Ресвератролът в червеното вино има силно противораково действие и играе решаваща роля за профилактиката на някои видове рак. Умерената консумация на червено вино е прост и приятен начин за предпазване от рак.

Споделете.

2 коментара

  1. ….Трябва един път за винаги да стане ясно,че благословената земя на България е удивително пригодна за земеделие…Четири сезона,разнообразен почвен релеф,наличие на вода,население с все още унаследени качества на земеделци и скотовъди…ВСИЧКО ТОВА Е БИЛО ВИНАГИ ПРИЧИНА ЗА ЗАВИСТ….Ние имаме потенциала, с една умно провеждана протекция ,не само да процъфтим,но и да богатеем в бъдеще! СИЛАТА НА БЪЛГАРИНА Е В ЗЕМЯТА МУ! Това е завет и начин винаги да оцеляваме през вековете!БЪЛГАРИ,ОБИЧАЙТЕ И БРАНЕТЕ ЗЕМЯТА СИ-ТЯ Е НАЙ-ЗНАЧИМИЯ ЗАЛОГ ЗА ОЦЕЛЯНАЕ НА ПЛЕМЕТО НИ,НА НАШАТА НЕПОВТОРИМА САМОБИТНОСТ!

    • Агроновините on

      Силата на страната ни е в селското стопанство, туризма и информационните технологии. И колкото по-рано се ориентираме към тези сектори, толкова по-добре!

Коментирайте

Close