Вкуси България със SlowTours.bg

Властите откриха у нас половин тон яйчен прах с фипронил

0

В България е получена пратка яйчен жълтък на прах, замърсен с фипронил, съобщи Българската агенция по безопасност на храните. 500 кг от продукта са доставени в търговски склад и са идентифицирани фирмите, до които е дистрибутиран. Замърсеният яйчен прах е доставен от Германия до две наши производствени предприятия на територията на страната. Открити и възбранени са почти 64 кг яйчен жълтък на прах, който ще бъде насочен за унищожаване.

Продължава извършването на проверки за използваното количество яйчен продукт и разпространението на храните, в които е вложен. До този момент е констатирано, че яйчния жълтък на прах е вложен в много минимални количества (от 0,9 до 2,9%) при производството на над 25 тона сладолед, сладоледени торти и около 9 тона майонеза. На фирмите производители са връчени предписания за незабавно спиране на реализацията и изтеглянето от пазара на наличните партиди с вложен яйчен жълтък на прах. В момента почти всички разпространени в търговската мрежа количества са изтеглени. Предстои извършването на лабораторен анализ на партидите и до излизането на резултатите всички възбранени храни ще са под официален контрол.

Българската агенция по безопасност на храните започва проверки във всички птицеферми за кокошки носачки в страната за наличие и употреба на забраненото вещество фипронил. Ще бъдат вземани и проби за лабораторни анализи.

Първите съобщения за фипронила се появиха в средата на юли. На 1 август Холандия съобщи за откриването на инсектицида в около 100 хиляди яйца, пуснати за продажба в магазините. Досега партиди с яйца и яйчени продукти с отровата са локализирани в 16 страни в Европа и в Хонконг.

Предполага се, че холандският производител на препарати за домашни животни ChickFriend нелегално е добавил фипронил в препарат, смятан за безопасно средство за обезпаразитяване на птици и други домашни животни. Ветеринарномедицински препарати, съдържащи веществото, не са разрешени за употреба при продуктивни животни, в т.ч. и кокошки носачки. През септември Европейската комисия планира извънредна среща на земеделските министри за обсъждане на последствията от кризата с фипронила.

Споделете.

Коментирайте

Close